spot_img
spot_img

Странке настајале и нестајале у БиХ: Божија партија, покрет “Скакавац”, Странка кокуза…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Избори се у БиХ одржавају сваке двије године, а период између резервисан је скоро увијек за настајање нових политичких странака, по чему је БиХ рекордер у Европи.

Већ током текућег мјесеца очекују се најмање двије оснивачке скупштине, од којих је једна већ одржана 10. септембра када је у Сарајеву основан Независни блок.

На политичкој сцени РС-а такође су видљиве припреме за опште изборе у октобру наредне године. Већ је формирана једна нова странка – Прва СДС, која у свом програму као један од циљева наводи повратак изворној идеји СДС-а.

Како долази до формирања једних, тако се и гасе неке друге политичке странке, било због неуспјеха на претходним изборима или због недостатка средстава.

На захтјев Централне изборне комисије (ЦИК) судови у БиХ су избрисали бројне странке из регистра, и то због сумње да нису обављале своју дјелатност или дужи период нису извршавале своје обавезе.

Према подацима ЦИК-а у периоду од 2009. до 2015. године избрисано је чак 158 странака.

Неке од њих су: Странка народног измирења, Еколошки покрет “Скакавац”, Божија партија, Странка природног закона БиХ, Студентска странка БиХ, Хрватска чиста странка права, Странка Југословена, Странка кокуза, Удружење учесника рата 1991. године Челинац, Странка жена БиХ, Отаџбинска слога, Српски мохархистички савез РС и бројне друге.

Странке у БиХ и даље се финансирају из буџета. Само прошле године сви нивои власти у БиХ исплатили су укупно 18 милиона КМ политичким странкама у БиХ, док је у периоду од 2004. до 2016. године исплаћено чак 245 милиона КМ.

 

 

 

(fokus,ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img