spot_img
spot_img

Странци у све већем броју долазе радити у БиХ

spot_img
spot_img

Савјет министара БиХ је на приједлог Министарства цивилних послова донио одлуку и у значајној мјери повећао квоту радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ.

Како се наводи у објављеној одлуци, број дозвола у прерађивачкој индустрији за ФБиХ је с предложених 70, повећан на 300, и то на приједлог Удружења послодаваца Федерације БиХ.

“У производњи и снабдијевању електричном енергијом, плином, паром и климатизацијом предлагач је прво предложио издавање пет дозвола за ФБиХ, а након реаговања УП ФБиХ, број дозвола је повећан на 110. У области грађевинарства умјесто предложених 30 за ФБиХ, број дозвола је повећан на 320. У дјелатности превоза, складиштења и веза број дозвола је с 10 повећан на 20. У области пружања смјештаја, те припреме и услуживања хране у секторима хотелијерства и угоститељства с раније предложених 30, ангажманом Удружења број дозвола у ФБиХ је повећан на 150. Што се тиче дјелатности информација и комуникација, број дозвола је с предложених 10 у ФБиХ повећан на 110”, наводи се у Одлуци о утврђивању годишње квоте радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ за 2022. годину.

Из Удружења послодаваца ФБиХ поздрављају одлуку надлежних да повећају квоте радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ, и то нарочито у производним и услужним дјелатностима.

“Ово је тренутно довољан, али ипак не и потребан услов за либерализацију тржишта радне снаге. Процедура за добијање дозволе за запошљавање странаца у Федерацији БиХ траје око шест мјесеци. Позивамо надлежне институције да што прије предузму неопходне кораке како би поједноставили процедуре, скратили рокове, смањили број неопходних докумената за одобрење увоза радне снаге и омогућили компанијама да до потребне радне снаге, коју не могу наћи на тржишту БиХ, дођу правовремено”, појаснили су из Удружења.

Додали су да годинама континуирано упозоравају на недостатак радне снаге, нарочито у производном и услужном сектору, те су у више наврата инсистирали на повећању квота за издавање радних дозвола странцима.

Према њиховим подацима, у овоме тренутку на тржишту радне снаге у БиХ недостаје око 30.000 радника, посебно у производним дјелатностима попут грађевине, дрвне и хемијске индустрије и тако даље.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, рекао је за “Независне новине” да је Савјет министара само потврдио одлуку ентитетских влада.

“Ово није ништа ново, већ само верификација одлука. Што се тиче наших послодаваца, ово није ново повећање броја страних радника. Ове године је одобрено око 1.200 радних дозвола за запошљавање странаца. Оно што знамо је да их тренутно има довољно, али Влада РС је обећала, уколико буде потребе, да ће повећати број дозвола”, казао је Тривић.

На питање колике су стварне потребе послодаваца за запошљавањем странаца, Тривић одговара да их засад има довољно те, ако буде потребе, тражиће да Влада РС донесе одлуку о повећању квоте.

“Оно што је сигурно јесте да ће наредне године ићи и више од ових 1.200 радних дозвола, јер су тек недавно почели да долазе страни радници у Републику Српску”, закључио је Тривић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img