spot_img

Странци са Фејсбука им помажу да оду у иностранство

Published:

- Advertisement -

Посебне Фејсбук групе у којима грађани траже и нуде послове у иностранству, постају све популарнији начин одласка радника из највећег града Српске.

На друштвеним мрежама, посебно Фејсбуку, много је група намијењених људима с простора бивше Југославије у којима се нуде послови у иностранству, али и размјењују искуства о животу далеко од куће. Ове групе заједно броје више од милион чланова из цијелог региона, којима је циљ пронаћи посао у иностранству, посебно Њемачкој.

Осим посла у обећаној Њемачкој, људи у овим групама међусобно се помажу у тражењу превоза, селидбе и сличних проблема. Управо ове групе постају све популарнији начин за проналажење посла међу бањалучким студентима, али и људима који траже начин да прехране своје породице.

-Само прије три године говорила сам да никада нећу ићи одавде, али ипак морам. Овдје нема посла. Примјетила сам да се готово сваки дан неко од мојих пријатеља учлани у неку од тих група за тражење посла, па сам ушла и ја и тако почела да тражим посао – испричала је Бањалучанка Н. К. (31) која је недавно отишла у један аустријски град, да ради посао собарице.

Посао је нашла управо на Фејсбуку, тако што се јавила момку који је тражио три радника за хотел у којем и сам ради.

-Није ми било свеједно, али одлучила сам да одем. Човјек је са југа Српске и пуно ми је помогао, тако да сада радим, а планирам да посао овдје потражим и на зиму – каже она.

Сличну ситуацију имао је и Саша (41) који је у групу на Фејсбуку писао да му треба било какав посао, послије чега му се јавило много људи.

-Остао сам без посла, са женом и троје дјеце, и на све то кредит. Једини излаз ми је био посао у иностранству, зато сам ризиковао и буквално молио људе да ми помогну – прича овај Бањалучанин, који већ два мјесеца ради у Немачкоји, као грађевински радник.

Каже да му се јавио човјек који му је до тог града чак понудио и превоз.

-Сјео сам, прекрстио се и рекао нека буде како буде. Није било свеједно, али посао је онакав како ми је речено а и плата је редовна. Радим и шаљем новац кући – каже Саша, који је молио да му не помињемо презиме јер за свој посао још није пријављен.

Људи из Фејсбук групе “Посао и стан у Немачкој” са којима смо разговарали кажу да их мука у животу натјера да једноставно од странаца траже помоћ, али да се многи ипак још не усуђују отићи. Неки кажу да сваки дан читају приче људи, њихова искуства и савјете, прате огласе и чекају прилику која ће и њима одговарати.

Да ли су људи толико незадовољни животом овдје да су спремни сјести у аутомобил потпуног странца и дозволити му да их вози у потпуно непознато и откуд толика солидарност питали смо и стручњаке.

Људи из очаја вјерују свима, па тако и особама које никада нису видели, сматра социолог Драгана Алексић.

-Сви ти људи су у истом проблему и вјерујем да може бити и злоупотребе, али мислим да ипак има много више оних који помажу, управо јер су у истој ситуацији – каже Алексићева, додајући да и ти који “помажу” вјероватно имају користи од тога.

-Сумњам да сви помажу зато што су добри људи. Има ту и оних који шефу доведу јефтину радну снагу и тако добију неки проценат, а људима који желе тамо да раде и та минимална плата дође као три наше – закључила је она.

Већ одавно се број људи који напуштају Бањалуку, али и цијелу Српску, не мјери на мјесечном, него на дневном нивоу, а сваки нови подаци показују да људи користе све начине како би дошли до било каквог, али добро плаћеног, посла преко гране.

НЕМА ГАРАНЦИЈЕ

Онима који се усуде сјести са непознатом особом у ауто и отићи у потпуно другу земљу нико не гарантује да ће тамо успјети зарадити новац који им је обећан.

-Имала сам среће да овамо дођем са скроз пристојим момком, који ми је све објаснио и максимално изашао у сусрет, међутим, није могао гарантовати да ће шеф бити такав. Посао ми је био да радим за шанком до поноћи, али никада у собу нисам ишла прије три ујутро. Шеф је био груб и тјерао ме да сједим са гостима док год сви не оду – каже студенткиња економије Николина, која се у Бањалуку вратила након двије седмице, без плате.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img