spot_img
spot_img

Странци нијеми на провокације бивших генерала тзв. Армије РБиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Састанак Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, чланова Предсједништва БиХ, са члановима Удружења генерала БиХ говори о намјерама бошњачких политичара, а посебно забрињава чињеница да нико из међународне заједнице није осудио овај састанак.

На том састанку, како је саопштено, “генерали се у пуном капацитету стављају на располагање институцијама Босне и Херцеговине”, а истовремено су позване и све пробосанске снаге да успоставе патриотско и политичко јединство у питањима која се тичу “базичне заштите државе Босне и Херцеговине”.

“Мислим да у данашњем времену не треба тражити проблеме који сутра могу коштати све нас. Позивам сва три члана Предсједништва БиХ да сједну и да се договоре јер су сва тројица одговорни за ситуацију у Босни и Херцеговини”, рекао је за “Независне новине” Дарко Бабаљ, предсједник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске.

Како је рекао, од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика очекује да позове и генерале из Републике Српске јер је то једини одговор на позив Џаферовића и Комшића и у том смислу не би било ништа негативно. Оно што су истакли у Републици Српској је да је невјероватно да нико од представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини није реаговао на тај састанак јер више је него очигледно да се стратешки размишља у смислу рата.

“Република Српска гласно позива на мир и разговор са другом страном, а са те стране имамо отворено наслућивање рата. Када позивате генерале бивше војске, па макар они били и пензионисани, унапријед размишљате како стратешки осмислити неке акције. То говори о намјерама бошњачких политичара. Тим састанком можда се шаље и порука да се не играмо и да они имају могућност да реагују”, рекла је за “Независне новине” Душанка Мајкић, замјеница предсједника Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, додајући да је забрињавајуће да нико на то не реагује, посебно представници међународне заједнице.

Како наглашава Мајкићева, осим позива бившим генералима тзв. Армије РБиХ, забрињава и чињеница да се намјенска индустрија у Федерацији БиХ бесумично развија, истовремено се питајући шта би се десило да је неко из Републике Српске сазвао бивше генерале Војске Републике Српске на састанак у овом политичком тренутку у Босни и Херцеговини.

Осим тога што су се генерали ставили на располагање, такође истакли су да у “првој фази” одговор мора бити институционалне природе, стављајући нагласак на обавезе институција међународне заједнице по Дејтонском мировном споразуму. Састанку са Комшићем и Џаферовићем присуствовали су Ризво Плех, предсједник Удружења генерала, те чланови Вахид Каравелић, Исмет Хаџић, Сулејман Врањ, Неџад Ајнаџић и Садик Калинић. Оно што је занимљиво јесте да је један од чланова овог удружења и Сакиб Махмуљин, којем се пред Судом БиХ тренутно суди за ратне злочине.

На састанак са генералима реаговали су и из Удружења “Част отаџбине”, гдје су истакли да је састанак са генералима покушај застрашивања Срба ратом и да би обуставили даљу борбу за Републику Српску, за Устав и Дејтонски мировни споразум.

“Генерали су исказали недјељиву подршку ратној опицији Бакира Изетбеговића уколико Срби не изврше деблокаду БиХ и повуку своје захтјеве за повратак на изворни Дејтон”, рекли су у Удружењу “Част отаџбине”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img