“Starci” caruju drumovima

U prvom tromjesečju ove godine u RS od ukupno registrovanih 90.516 vozila najviše je onih koja su starija od 15 godina, čak 54 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku RS.

“U kategoriji od šest do 15 godina registrovano je ukupno 39,5 odsto vozila, dok vozila koja su stara do pet godina registrovano je svega 6,5 odsto”, kažu u Republičkom zavodu za statistiku RS.

Oni kažu da je ukupno registrovanih vozila u RS tokom prvog tromjesečja 90.516, što je manje za 1,6 odsto u odnosu na isti period lani.

“Od 90.516 vozila, prvi put u RS registraciju su ostvarila 7.732 vozila, što je za 16,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine”, ističu u Republičkom zavodu.

Od tog ukupnog broja registrovanih vozila 82,1 odsto su putnički automobili, 10,6 odsto teretni, 4,5 odsto priključna vozila, a 2,8 odsto ostale kategorije vozila.

Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS, rekao je za “Nezavisne novine” da je kupovna moć našeg stanovništva takva da se zadržava trend kupovine polovnih vozila, pa je zbog toga i dalje najviše registrovanih starijih vozila.

“Prema podacima kojima raspolažemo, broj vozila starijih od deset godina se ipak smanjuje, te je takvo stanje uglavnom u opštinama ili gradovima sa boljim standardom, poput Banjaluke, dok je daleko lošije stanje kada je, recimo, u pitanju Hercegovina ili neki drugi dio RS”, rekao je Pećanac.

On dodaje da nije toliko sporna starost koliko je važno da su ona tehnički ispravna.

Pećanac je istakao da nije sve tako crno kao što se predstavlja, jer je pozitivan podatak da je više prvi put registrovanih vozila.

Međutim, Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da se prosječna starost vozila na našim cestama iz godine u godinu povećava, te da je pitanje hoće li se stupanjem na snagu odluke o uvozu vozila sa Euro 5 motorom od 1. juna podmladiti vozni park u RS, odnosno BiH.

“I ranije je takođe bilo zabranjivanja uvoza vozila zbog ekoloških karakteristika, ali se i dalje povećavala prosječna starost vozila, tako da je to više stvar ekonomskih mogućnosti građana”, rekao je Radović.

On ističe da je povećan broj vozila koja se prvi put registruju u RS u prvom tromjesečju ove godine posljedica vjerovatno povećanog uvoza vozila zbog odluke o uvozu koja stupa na snagu 1. juna, jer ljudi su zasigurno požurili da uvoze vozila koja kasnije neće ispunjavati uslove uvoza.

Radović je naglasio da smo po stepenu motorizacije daleko iza Hrvatske i Slovenije, te bez obzira na naš standard, broj vozila na hiljadu stanovnika će se povećavati, a time ćemo imati i više registracija.

Dodao je da starija vozila utiču na bezbjednost saobraćaja i nezgode, a da su zbog brojne opreme koju imaju novija vozila i bezbjednija za vožnju.

“Bitno je da su i bez obzira na starost vozila tehnički ispravna, te je po pitanju tehničkog pregleda sve više vozila koja se deklarišu kao neispravna, što ne znači da je više neispravnih vozila, nego da se povećava vjerodostojnost rada tehničkog pregleda, koji će se i dalje unapređivati”, rekao je Radović.

 

 

 

(mondo.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime