spot_img
spot_img

Станивуковић цијепа локалне коалиције: Прекидају ли ПДП и СНСД сарадњу на локалу?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Коалиција СНСД и ПДП у неколико општина и градова доведена је у питање, након што се у ПДП појавила иницијатива да ове двије странке прекину сваки вид сарадње у свим локалним заједницама.

Иако жестоки противници на републичком нивоу и већини локалних заједница, ПДП и СНСД су у коалицији у Рогатици, Теслићу, Брчком, Сребреници, а такође сарађују и у Приједору.

Сва ова сарадња доведена је у питање након што је функционер и народни посланик ПДП, Драшко Станивуковић, затражио да ПДП прекине сваки вид сарадње са СНСД, јер како каже, ПДП, нигдје не смије да буде сателит СНСД.

– Желим да ПДП буде водећа странка, а ако хоћемо да будемо такви онда не смијемо да будемо сателити СНСД и не смијемо подржавати политику која је опустошила ову земљу – рекао је Станивуковић, наглашавајући да је то његов лични став и његов приједлог руководству ПДП.

Додаје да је такавог мишљња и 99,9 одсто градског одбора ПДП у Бањалуци, те да је демократски да постоје и они који мисле другачије.

На питање да ли се ова иницијатива коси са изборном вољом грађана, одговара да су одбори СНСД вазали Милорада Додика.

– Ако посматрамо из угла изборне воље грађана, онда јесте логично да ПДП и СНСД сарађују тамо гдје су грађани тако одлучили. Али, с друге стране, имамо вођу који каже „ако неко покуша нешто урадити мимо мене имаће проблема“. То говори да је сваки ОО и ГО вазали и слуге господина Додика и те политике против које смо ми – рекао је Станивуковић.

– Сваки човјек из било којег града или општине мора бити послушник господина Додика, мора доћи на контрамитинг и аплаудирати говорницима. Вјерујем да се пола људи у СНСД стиди јањећег и прасећег фонда, али мора да слуша. Због тога је такав мој став – додао је он.

На питање да ли цијели ПДП дијели Станивуковићев став нисмо успјели добити конкретан одговор. Генерални секретар ПДП Милко Грмуша каже да се разговори у том правцу већ воде.

– Сви у руководству ПДП су максимално посвећени реализацији наших најважнијих задатака одређених Програмом обнове и Декларацији о политичким приоритетима ПДП 2019-2039. У том смислу, предсједник Бореновић, колега Станивуковић и сви остали чланови Предсједништва ПДП траже најбоља рјешења за коначно упостављање владавине права у Републици Српској и БиХ – објаснио је Грмуша.

Додаје да се, кад је ријеч о политичким односима у Републици Српској, сви заједно посвећени изградњи снажног народњачког политичког блока.

– Разговори у том правцу се већ воде, а најважније од свега јесте да наша земља добије снажну политичку и идеолошку алтернативу оним политикама које су нас довеле до отужних резултата у економском, демографском и вриједносном смислу – рекао је он.

Из ПДП додају да су опозиција и на нивоу БиХ, гдје су одбили сарадњу са СНСД када им је о понуђено, те да ПДП и СНСД не сарађују у 95 одсто локалних заједница у РС.

Бурсаћ: Још једна исхитрена изјава

Са друге стране, у СНСД сматрају да ова иницијатива неће проћи, те да то уопште није став ПДП. Предсједник ГО СНСД Приједор, Саша Бурсаћ, каже да се не исплати клати бика због киле меса.

– То није иницијатива ПДП, него Драшка Станивуковића, који би да направи „пакт са црним ђаволом“ да буде градоначелник Бањалуке. Треба се окренути интересу локалних заједница и видјети како и гдје људ могу да сарађују на локалу – сматра он.

Наглашава да СНСД у Приједору добро сарађује с ПДП, као и Костајница и још неколико општина у Републици Срспкој.

– Мислим да је то само још једна од исхитрених изјава Станивуковића. Зашто би прекидали сарадњу јер је то пало на памет Станивуковићу? Њему су многе несувисле ствари пале на памет, тако да мислим да је то још једна од њих и ништа више – закључио је Бурсаћ.

Свијет не би опстао без сарадње

Директор Института за друштвена истраживања из Бијељине, Драго Вуковић, сматра да је ова иницијатива потпуно атипична у смислу модерне политике.

– Било какви облици сарадње са неистомишљеницима су неминовни у вишепартијском систему. Власт би увијек требала да се формира према изборним резултатима. Дакле, како су грађани гласали тако они који су изабрани имају обавезу да се договарају. То је основно правило демократије – објаснио је Вуковић.

Мишљења је да су овдје у питању супротстављени ставови политичких партија и једна општа неподношљивост њихових лидера.

– Имамо ситуацију да у неким општинама политички лидер каже „ако не гласате за нас, кад дођемо на власт знаћемо ко није гласао па нећемо помоћи“. Такође, имамо у Српској неке општине у којима је власт другачија од ентитетске и онда се они кажњавају тако што нема улагања и инвестиција. То су јако лоше ствари, то је иживљавање неких старих модела политике – сматра Вуковић.

Додаје да је апслоутни противник тезе да не треба сарађивати.

– Свијет не би могао да опстане уколико нема никакве сарадње с противником. Жао ми је што је политичка сцена у РС толико подијељења, али та сарадње мора да постоји, управо због грађана – закључио је он.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img