Шта су све грађани БиХ покушали да прокријумчаре - nula49.com
spot_img
spot_img

Шта су све грађани БиХ покушали да прокријумчаре

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Боксер, шокер, чамац на надување, те мед за потенцију и средство за потенцију камагра, само су неке од ствари које су одузете прошле године у БиХ или на граничним прелазима, потврдили су за “Независне новине” у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

“У Зеници су прошле године привремено одузете телескопска палица, боксер, шокер и шурикен укупне вриједности 1.365 КМ, док је у Сарајеву одузето 50 комада меда за потенцију од 240 грама, које коштају 1.500 КМ”, истакли су из УИО за “Независне”.

Према њиховим ријечима, осим већ наведених ставки, у Бијељини је одузето 25 чамаца на надувавање за четири особе са пумпом и веслима у вриједности од 17.500 КМ.

“На граничном прелазу Каракај одузето је 600 паковања по седам комада средства за потенцију камагра 100 мг Орал Јеллy, у вриједности од 21.000 марака”, казали су у УИО.

Највредније на овом списку је одузето на граничном прелазу Љубушки, и то машина за паковање цигарета са припадајућим дијеловима, чија је вриједност износила чак 170.000 КМ.

Када су у питању вредније ствари, у Орашју је одузето осам гусјеница за АТВ Цамсо x45, чија је вриједност 24.000 КМ, те пратећи адаптер за постављање гусјеница вриједан 1.400 КМ.

“На аеродрому у Сарајеву одузет је 51 комад стоматолошког материјала и опреме, укупне вриједности 3.790 КМ”, истичу у УИО.

Тако су спријечени и покушаји кријумчарења ствари, као што су кертриџ за тетовирање, коване ограде, те 110 бочица средства за ботокс, чија је вриједност износила 13.200 КМ.

На граничним прелазима одузети су и резервни дијелови за машину за производњу предива, те прах – хемикалија за њено чишћење, као и морска риба, машина за сладолед.

Када се ради о процедури након одузимања робе, како наводе из УИО, у складу са надлежностима Сектора за спровођење прописа, против лица од којих је она привремено одузета, сходно прекршајном законодавству, покрећу се прекршајни поступци пред надлежним судом.

Казне се крећу у распону од 200 до 200.000 КМ, у зависности од врсте прекршаја и лица које је починило прекршај. Тако ће се, према Закону о царинским прекршајима БиХ, новчаном казном у износу од 3.000 до 70.000 КМ казнити за прекршај правно лице или друго лице ако преко граничног прелаза унесе или изнесе, односно покуша унијети или изнијети скривену робу.

Осим тога, и Кривични закон БиХ је за кривично дјело кријумчарење одредио новчане казне или казну затвора до чак 10 година, а у зависности од тога која је тежина кривичног дјела.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img