spot_img

Šta smijete da unesete u Grčku?

Published:

Uoči svake ljetnje sezone, turisti koji putuju u zemlju Helena su u dilemi. Zabrana za meso i mlijeko, cigarete ograničeno. Više ne treba međunarodna vozačka dozvola.

I ove sezone su turisti koji putuju u Grčku na ljetovanje u dilemi šta smiju da prenesu od namirnica i pića preko granice. Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a dozvoljeno je sa sobom ponijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

Kada je riječ o voću i povrću, mogu se unijeti u količini do pet kilograma. Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu prenijeti po litar alkoholnog pića sa udjelom alkohola od 22 odsto i manje od toga, četiri litra vina i 12 litara piva.

Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem mogu sa sobom ponijeti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više. Kada je riječ o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga.

Što se tiče međunarodne vozačke dozvole, propisi kažu da vam ona više nije neophodna (kao ni u Makedoniji), ali bez nje biste u Grčkoj mogli da imate određenih problema s naplatom štete ukoliko učestvujete u saobraćajnoj nezgodi.

Riječ je o tome da pojedine osiguravajuće kuće u Grčkoj prilikom naplate štete traže posjedovanje i tog dokumenta. Ukoliko je drugi vozač kriv za udes i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži međunarodnu vozačku dozvolu, vi nećete moći da naplatite štetu na automobilu. Ukoliko drugi vozač ima osiguranje kod kuće koja ne traži ovaj dokument, štetu ćete naplatiti bez problema.

Slična situacija je i prilikom iznajmljivanja automobila. Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži od rentakar agencije da priloži i međunarodnu vozačku dozvolu vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. Ipak, s obzirom na to da vam je u većini slučajeva uvijek na raspolaganju nekoliko agencija, lako možete iznajmiti vozilo u onoj koja ne traži međunarodnu dozvolu.

 

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img