Šta je Dodik pisao Trampu: Srbi ne obilježavaju 25. novembar, taj praznik je iz vremena komunizma

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu povodom čestitke koju mu je Tramp uputio za Dan državnosti BiH.

Dodik je u pismu naveo da on lično, kao ni Republika Srpska ne obilježavaju taj dan. Pismo prenosimo u cjelosti.

- Reklama -

“Vaša Ekscelencijo,

Dobio sam Vaše pismo povodom, kako ste naveli, praznika, 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vas obavijestim da Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao enitet i ja lično ovaj dan ne doživljavamo Danom državnosti, niti je taj dan regulisan bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik. Druga dva naroda unutar BiH taj praznik baštine iz vremena komunizma, dok ga Srbi ne doživljavaju praznikom.

Toj konfuziji umnogome je, nažalost, doprinijela stara američka administracija, oglušujući se po tom pitanju, na stav Republike Srpske i srpskog naroda, bez koga se u BiH ne mogu donositi nikakve odluke, pa ni proglašavati i nametati državni praznici.

Vaša Ekscelencijo, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim da Vam prenesem moje namjere na građenju iskrenih i uspješnih odnosa sa SAD-om, lišenih bilo kakvih spekulacija. Cijenim Vas i Vašu politiku koja ide za tim da se ne miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja i to što podržavate doktrine patriotizma u cijelom svijetu. Takođe, želim da Vam prenesem da se zalažem za što skorije pristupanje BiH Evropskoj uniji, i da nikakva odluka o učlanjenju u NATO nije donesena, jer se ja i Republika Srpska zalažemo za vojnu neutralnost. Kao što znate, NATO se duboko miješao u rat u BiH i bombardovao Srbe u Republici Srpskoj.

Poštovana Ekscelencijo, obradovao sam se Vašoj pobjedi, pratim Vaše stavove i potpuno sam uvjeren da će pod Vašim vodstvom Amerika biti još moćnija i prosperitetnija zemlja.

Prenosim Vam moje iskreno uvažavanje”.

 

 

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime