spot_img

Шта год Шмит уради, настаће хаос

Published:

Уколико Кристијан Шмит до октобра и почетка општих избора не промијени Изборни закон и не усвоји приједлоге хрватских партија, БиХ пријети велика политичка криза, тежак период у којем би могло доћи до многобројних институционалних блокада, што ће на крају довести и до удаљавања БиХ од европског пута.

Каже ово за “Глас Српске” предсједник ХДЗ-а 1990 Илија Цвитановић, поводом информације коју су објавили поједини федерални медији да Шмит наводно планира нови круг преговора о измјени овог закона.

– Нисам још добио никакав позив од Кристијана Шмита и немам званичну информацију да је уопште кренуло са овим новим консултацијама. Уколико до њих дође, наравно да ћу се одазвати – истакао је Цвитановић.

Навео је и како вјерује да ће Шмит до октобра ипак, и поред противљења бошњачких и “грађанских” партија, увести ове измјене, јер сматра да је он посљедњих неколико седмица увидио суштину односа у ФБиХ, али и око избора хрватског члана Предсједништва БиХ.

– Мислим да је схватио и позадину ове кампање која се води око Дома народа. Иако је остало мало времена, готово сам сто одсто сигуран да ће Шмит увести одређене измјене овог закона које би хрватском народу након ових избора осигурале равноправан и уставом загарантовани положај – поручио је Цвитановић.

Да је све могуће у БиХ, уколико се Шмит не одлучи на овај корак, упозорила и је посланик у Европском парламенту Жељана Зовко, поручујући да постоје озбиљне пријетње могућем новом сукобу у БиХ.

– Колико су оне реалне, тешко је рећи. Све што је изгледало немогуће, након инвазије на Украјину и прича о коришћењу нуклеарног наоружања, сада се чини могуће – истакла је она, додајући да се треба припремити на могућу компликацију ситуације.

Сматра и да је Шмит у прилично незавидној ситуацији, да треба оправдати улогу високог представника, али и да има добру вјеру да ће он донијети одлуку којом ће показати непристраност ОХР-а.

Сматра и да у шест седмица не може доћи до договора, јер је бошњачка страна јавно рекла да не жели договор, него да се спровођењем резултата означи крај учествовања Хрвата у власти у БиХ.

– Значи, на свим нивоима, од Федерације до државе. Опет ће бити покушај да Бошњаци изаберу два члана Предсједништва, они не желе договор – рекла је Зовко.

С друге стране, ако дође до наметања, сасвим је извјесно да ће бошњачке странке изазвати нови хаос на политичкој сцени, укључујући и протесте. До избора је остало нешто више од мјесец дана.

Без одговора

На питања “Гласа Српске” упућена на адресу ОХР-а, да ли ће бити новог круга преговора са представницима политичких странака у ФБиХ, у ком формату и када би те консултације могле бити одржане, до закључења овог броја нисмо добили одговор.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img