spot_img
spot_img

Српска не одустаје од ВСТС-а, посебна сједница 1. фебруара?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој би требало да буде основан Високи судски и тужилачки савјет Републике Српске, могла би бити одржана 1. фебруара, а није искључена могућност да буде одржан састанак свих парламентарних политичких партија из РС послије 25. јануара, незванично сазнају “Независне”.

“На тој посебној сједници, осим о ВСТС-у, биће говора о стављању ван снаге Закона о привременој забрани располагања државном имовином, који је наметнуо Педи Ешдаун, бивши високи представник у БиХ”, испричао је извор “Независних”.

Такође незванично сазнајемо да би прије посебне сједнице НС РС Милорад Додик, лидер СНСД-а, могао организовати састанак с лидерима парламентарних политичких партија из Републике Српске, а у вези с посебном сједницом НС РС, али и молбом Александра Вучића, предсједника Републике Србије, о враћању у заједничке институције Босне и Херцеговине. Овај састанак, према незваничним информацијама, не би требало да буде одржан прије 25. јануара. У тој седмици, тачније 27. јануара, биће одржан и велики самит Републике Српске и Србије, а није искључена могућност да се власт и опозиција из Републике Српске ту састану с представницима Републике Србије.

Оно што је засад сигурно, јесте да се српски званичници у парламент БиХ, Савјет министара БиХ и Предсједништво БиХ неће вратити да одлучују без одлуке Народне скупштине Републике Српске, уз услов да се из правног система повуку наметнуте измјене Кривичног закона БиХ којим се, између осталог, забрањује негирање геноцида у Сребреници, а које је наметнуо Валентин Инцко, бивши високи представник у БиХ.

“Засад слиједимо ставове Народне скупштине Републике Српске и у овом тренутку став је да нема повратка у институције БиХ док се не повуче наметнути Инцков закон. Чули сте да је најављено разматрање те ситуације и сматрам да је једино мјесто за то Народна скупштина Републике Српске”, рекла је за “Независне” Сњежана Новаковић Бурсаћ, шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, истовремено истичући да би било добро да евентуалној сједници НС РС на ту тему претходи шири састанак политичких партија из Републике Српске.

И у ПДП-у још раније су истакли су да је за повратак у заједничке институције БиХ услов рјешење измјена Кривичног закона БиХ, које су наметнуте Инцковом одлуком, а што је у складу са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

“ПДП сматра да је потребно обезбиједити нормално функционисање институција БиХ, али само доношењем измјена Кривичног закона прихватљивих и за Републику Српску”, навели су недавно у ПДП-у.

Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС-а, рекао је за “Независне” да још није било званичног позива за организовање састанка парламентарних политичких партија из Републике Српске, али да свакако има елемената за његово организовање.

Елемената за организовање таквог састанка има посебно након молбе Вучића за повратак у заједничке институције БиХ, али одлуку о учешћу на том састанку вјероватно ће донијети Предсједништво СДС-а, као што је и до сада био случај”, рекао је Миличевић.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img