Srpska majka hrabrost: Pored humki sinova, sahranjena Mileva Župić

U selu Gustovara kod Mrkonjić Grada u nedelju je pored humki sinova sahranjena Mileva Župić, majka tri poginula borca Vojske Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je danas sahranjena žena heroj koja se svih ovih godina držala dostojanstveno.

- Reklama -

„Bila je svjesna žrtve, tragedije koja se dogodila, ali je bila svjesna i djela, to jest onoga zašto su njeni sinovi poginuli, za srpski narod i Republiku. Živjela je skromno, nije imala nikakvih zahtjeva, pa i to pokazuje njenu veličinu“, istakao je Savanović.

On je u izjavi novinarima iskazao zahvalnost Milevi Župić i poželio joj miran počinak i vječnu slavu.
Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević istakao je da je nemjerljivo ono što je Mileva Župić dala za Republiku.

„Ona je 22 godine od smrti sinova nosila teret na svojim leđima, dala je sve što je imala za Republiku Srpsku. Prvi put sam je upoznao kad je sniman film `Djeca` i razmišljao sam kako ona nosi to breme i žalost“, rekao je Dragičević i poželio joj u ime predsjednika Republike Srpske laku crnu zemlju i vječnu slavu.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić zahvalio je Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i zavodu „Miroslav Zotović“ jer su uradili sve što se moglo da olakšaju Milevine posljednje dane.

„Vidi se da i nebo plače iznad Mrkonjića nad sudbinom majke koju smo danas sahranili pored njena tri sina. Da ova tuga bude još veća, majka nije dočekala pravdu da bar neko bude osuđen za zvjerstva koja su počinjena 1995. godine u Mrkonjiću, pa i nad njena tri sina“, istakao je Miletić.

Rodbina pokojnice kaže da je Mileva bila tiha, skromna i povučena žena.

„Živjela je tiho i skromno. S njom je bilo lako, nikad ni za koga nije rekla nešto pogrdno, već je samo govorila: `Bože, da mi je ostao barem jedan živ` i `Voljela bih da dočekam pravdu da neko odgovara za zločine`“, rekla je Milevina sestra Bosa Gvero.

Molitve za pokoj duše Mileve Župić čitane su i u seoskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a nakon sahrane slovo je održao sveštenik Boško Roljić, koji je Milevu uporedio sa Majkom Jugovića i Stojankom Majkom Knežopoljkom.

Uprkos nevremenu i jakom pljusku, sahrani je prisustvovalo mnogo ljudi iz mrkonjićkog kraja.

Mileva Župić preminula je prije dva dana nakon kraće bolesti u 81. godini.

Ona je jedna od 36 očeva i majki u Republici Srpskoj, koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubili po troje djece.

Njeni sinovi Željko, Živko i Stevan Župić poginuli su 10. oktobra 1995. godine prilikom okupacije Mrkonjić Grada.

Mileva nije imala više djece, a nijedan od njih nije bio oženjen, tako da nije imala ni unučadi.

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime