spot_img
spot_img

SRNA i gorivo od jednog evra

Published:

spot_img

“Najjeftinije gorivo u Evropi je u Republici Srpskoj, gdje je cijena litra benzina i dizela po jedan evro”, prenose pojedini domaći mediji vijest Srpske novinske agencije Srna već sat i po, a da se niko nije ni počešao zbog činjenice da su cifre na pumpama “jače” i za 30 feninga!

Pored uvodne optimistične konstatacije u tekstu, koji je prvobitno objavila Srpska novinska agencija SRNA a potom prenijeli mnogobrojni mediji, dalje nas obavještavaju da je u Federaciji BiH litar benzina 1,09 evra, a dizela 1,07, dok je u Srbiji benzin 1,29 evra, a dizel 1,36. Dalje kažu, cijena litra benzina u Hrvatskoj je 1,43 evra, a litar dizela je 1,36, u Crnoj Gori 1,41, odnosno 1,30 evra, dok je u Sloveniji 1,36, odnosno 1,30 evra.

Ide se i dalje, pa se navodi da je litar benzina u Albaniji je 1,44 evra, dizela 1,42, u Grčkoj 1,65, odnosno 1,31, a u Italiji cijena litra benzina je 1,64 evra, a dizela 1,52 evra.

Imajući u vidu blizinu jedne benzinske pumpe i sjedišta banjalučke redakcije državne novinske agencije, prosto je nevjerovatno da im za oko nisu zapale cifre od 2,25 do 2,35 KM, što pretvoreno u evre sigurno se ne zaokružuje na cifru jedan.

Međutim, nakon ovogodišnjih uvođenja akzica, kojim su kumovali, prije svih, SNSD, HDZ i SDA, te nekoliko lančanih poskupljenja goriva, društvenim mrežama već duže vrijeme kruži ideja o nužnosti iskazivanja građanskog bunta kako bi se ovaj negativni trend zaustavio.

Tako je najavljeno da će vozači, koji se pridruže protestu, već u narednu nedjelju, od 17 do 18 časova, zaustaviti automobile na mjestu na kojem se u tom trenutku budu nalazili. Prema predsjedniku udruženja ReStart Srpska Stefanu Blagiću, cilj netačno plasirane informacije o cijeni goriva u RS jeste da se pomenuti protest okarakteriše nepotrebnim, a učesnici protesta kao ljudi koji bespotrebno dižu galamu.

– Nisam upratio od koga je krenula vijest ali je ona jedna teška sramota! Neka se autori srame šta podmeću ovom narodu! Kako mogu tako nešto da objave? Građani Srpske i čitave BiH ne najavljuju bezveze proteste zbog goriva, pa imali smo pet puta povećanje cijena goriva od početka ove godine. A još izmišljati da je cijena jedan evro! Pa zašto ne odu na prvu benzinsku pumpu? Zašto nisu tu vijest i ilustrovali sa fotografijom cijena sa neke pumpe? Ne mogu, jer je to svjesno plasirana laž – kaže za SrpskaCafe Blagić.

On dodaje da mu nije jasno i za koga se plasiraju takve informacije i ko u njih može da povjeruje.

– To jeste lako provjerljiv podatak, i zna ga svaki vozač, kojih ima mnogo, ali se moguće ciljaju stariji ljudi, koji žive na selima i nemaju automobile. Oni će povjerovati u tu vijest i imaće negativan stav prema ljudima koji budu protestvovali zbog goriva. Vjerovatno to i jeste cilj. Međutim, kod vozača će izazvati samo još veći revolt, jer oni itekako znaju koliko plaćaju – zaključio je Blagić.

Kako se dobija cijena goriva?

U konačnu cijenu goriva, osim nabavne, ulaze troškovi distribucije nafte i naftnih derivata i redovnih plata zaposlenima. Privrednici iz oblasti prometa naftom i naftnim derivatima redovno izmiruju i namete prema državi, poručili su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske za portal SprskaCafe.
Nameti koje distributeri nafte i naftnih derivata plaćaju državi, kako navode, iznose najmanje jednu KM po litri goriva.

– Za dizelska goriva akciza iznosi 30 feninga, taksa za puteve je 15 feninga, a taksa za autoputeve iznosi 25 feninga po litri dizelskih goriva – rekli su nam u Grupaciji.

Oni naglašavaju da distributeri na konačnu cijenu goriva redovno plaćaju i PDV, što zajedno iznosi oko jednu KM opterećenja prema državi. Za benzinska goriva nameti su pet feninga viši, jer akciza na ta goriva iznosi 35 feninga po litri goriva.

Istovremeno, privrednici iz oblasti prometa nafte i naftnih derivata ističu da posluju sa najnižom maržom u regionu i reaguju promjenom cijena goriva samo u slučajevima kada dođe do promjene faktora koji utiču na nju. Ti faktori su cijena barela nafte na svjetskom tržištu i kurs dolara, u skladu sa kojim i rafinerije kreiraju cijene svojih proizvoda.

 

 

 

 

 

(srpskacafe.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img