Srednja Špionica drugo žarište u Tuzlanskom kantonu: Od virusa korona oboljelo osam osoba

U Tuzlanskom kantonu je dosad zabilježeno trideset oboljelih koronavirusom.

Najveće žarište je u Tuzli, dok je drugo žarište na području Grada Srebrenika. Tu je zaraženo osam osoba, a nulta osoba je, prema riječima gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića, prijavljena na području Distrikta Brčko, ali je došla na područje naselja Srednja Špionica i tu provela posljednje dvije sedmice, dolazeći u kontakt zsa značajnijim brojem ljudi.

Nulta osoba i sedam novih slučajeva

Podsjećamo, radi se o 61-godišnjoj ženi, koja je ostvarila nekoliko kontakata prilikom svog boravka u ovom naselju, ali i prilikom posjete lokalnoj ambulanti. Nekoliko mještana Srednje Špionice je stavljeno u karantin, a u kućnoj izolaciji je i nekoliko zaposlenih lokalne ambulante i hemijskog laboratorija u Domu zdravlja Srebrenik.

– Nakon saznanja da je ta, takoreći, nulta osoba bila u kontaktu sa drugim osobama, urađeno je dvanaest testova, od kojih je sedam pozitivnih na koronavirus. Problem je u tome što je ta osoba registrirana na području Brčko distrikta i mi nismo posjedovali službenu dokumentaciju za to lice. Ono je u 15 dana boravka u Srednjoj Špionici ostvarilo veći broj kontakata i mi sad polkušavamo izolovati sve te osobe, kazao je gradonačelnik Omerović.

Gradski Krizni štab je donio niz mjera kako bi spriječio širenje koronavirusa, a na stanovništvo ovog kraja se prvo apeluje da se drže uputa o izolaciji, te da prijave svaki svoj kontakt sa nekom od zaraženih osam osoba.

– Upućujemo apel svima za koje se u prvom krugu provjere ustanovi da se ne pridržavaju mjera izolacija, da će odmah biti smješteni u prinudni izolatorij i da ćemo osim prekršajnih, podnijeti i krivične prijave, odnosno tražiti da krivično odgovaraju, dodao je tokom jutrošnjeg Kriznog štaba Grada Srebrenika.

Testiranje

U toku je testiranje i drugih osoba, kao i analiziranje ranije odrađenih testova, te se novi rezultati očekuju do kraja dana ili rano ujutro. Gradonačelnik je kazao da nema mjesta panici, te da se svi trebaju pridržavati ranije donesenih mjera.

 

 

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime