spot_img
spot_img

Сређивање владајуће коалиције: Хоће ли дебљи крај извући Ђокић или побуњени посланици

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Да ли ће Социјалистичка партија да доживи судбину ДНС? Хоће ли дебљи крај извући побуњени посланици или љути предсједник странке? Да ли је Петар Ђокић спреман оставити социјалисте без народних посланика како би сачувао своје мјесто?

Ово су само нека од питања која се ових дана постављају након раскола у Социјалистичкој партији.

Главни одбор Социјалистичке партије на сједници у Добоју донио је одлуку о искључењу из чланства Максима Скоке, Горана Селака и Миленка Савановића, али они ту одлуку не прихватају.

Кажу да остају јединствени у својим ставовима без обзира на одлуке предсједника партије, који их је у Добоју, како кажу, дочекао са обезбјеђењем пред вратима.

– Очекивали смо овакве потезе, али ово никако није крај наше борбе. Понудили смо Петру Ђокићу излазну варијанту, били смо спремни да повучемо захтјев за моменталну смјену и оставку уз гаранцију Ђокића да ће се повући и са мјеста министра и предсједника партије у наредна три мјесеца – рекао је Селак јуче.

Каже да је то била прилика да се допринесе стабилизацији партије, те прилика да се Ђокић „једном понесе часно према партији која је њему дала све“.

– Он је ипак спреман да уништи партију, што је нама било јасно, али жељели смо да до покаже пред јавности и свим социјалистима – додао је Селак.

Солидарност и подршку Скоки, Селаку и Савановићу изразили су остали народни посланици, који су нагласили да одлуке које Петар Ђокић доноси у свом личном интересу не могу имати подршку народних посланика, као што нема подршку ни партијска репресија и угрожавање уставних начела према којима извршна власт чији је он дио, одговара законодавној.

Занимљиво је да су посланици који сада дижу глас против Ђокића, ћутали када су испливале неправилности са Ђокићевом дипломом, ћутали су и када је откривено да факултет који је завршио тада готово није био факултет.

Разлог њихове побуне је, кажу, то што је Ђокић носилац негативних појава, те да је нарушио углед ове партије.

Вукановић: Правда за Ђокића

Проблеме у социјалистима коментарисао је и народни посланик Небојша Вукановић, који већ мјесецима критикује рад Петра Ђокића, збија шале на његов рачун и тражи његову оставку.

Он тврди да се Милорад Додик, након што је “откинуо главу” Марко Павићу, сада окомио на Ђокића желећи да на његово мјесто постави своју марионету.

– Не могу да дођем себи од огромне количине лицемјерства, подлости и хипокризија посланика Социјалистичке партије који су исукали сабље и на миг Милорада Додика похитали да откину главу несретном Перици, који их је све хранио, гурао, дао им функције да се добро накраду, а онда су, по нашем старом обичају, скочили да му у знак захвалности скину главу – коментарисао је Вукановић.

– На Ђокића су се острвили управо они који су га до јуче од мене бранили, а сада ме цитирају, понављају моје наступе и изјаве, како би дискредитовали политичког покојника Петра Ђокића кад је пао на под – додао је он.

Кузмановић: “Преслагивање пред изборе”

Политиколог Дарко Кузмановић сматра да нас очекује година “преслагивања” на политичкој сцени, а нарочито када су у питању партије из владајуће коалиције.

– Интересантно је да је Петар Ђокић довео у опасност парламентарност своје странке зарад останка на њеном челу, али је упитно и колико он сам вуче конце у властитој кући и сасвим сигурно је да ова сапуница није добила свој коначни епилог – сматра Кузмановић.

Додаје да у наредном периоду можемо очекивати “преслагивање” у скупштинским редовима и политичке трансфере из једне партије у другу или „настанак нових политичких партија које би евентуално биле формиране од стране “непослушних” посланика и искључених чланова различитих странака“.

– СП је тек прва у низу жртава предизборне чистке и сукоба, а сасвим сигурно ће их бити још јер ће мале партије или појединци у њима незадовољни статусом и третманом од стране СНСД сасвим сигурно окретати леђа свом великом дугогодишњем партнеру. Најјача партија у РС је формирала власт са великим бројем сателита од којих сваки има властите интересе и гдје више нико никоме не вјерује и вечина постаје веома нервозна. Управо та комбинаторика коју СНСД више није у стању да контролише, у спрези са општим стањем друштва, могла би пресудно утицати на исход октобарских избора – сматра Кузмановић.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img