Srećan rođendan, gospodine Hitler

Na mestu gde je 28.6.1914. godine izvršen Sarajevski atentat nalazila se spomen-ploča Gavrilu Principu. Na ploči koja je narađena u crnom mermeru uklesane su zlatnim slovima sledeće reči: “Na ovom istorijskom mjestu Gavrilo Princip navijesti slobodu na Vidov-dan 15/28 1914. godine”. Ploča je uzidana 1928, a svečano otkrivena 1930. Autor ugraviranog teksta je Vasilj Grđić.

Danas je u zgradi ispred koje su ubijeni nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija smešten muzej posvećen periodu austrougarske vladavine Bosnom i Hercegovinom.

- Reklama -

Snage Vermahta 17.4.1941. ulaze u Sarajevo. Po naređenjima nemačke vrhuške, ploča je skinuta i poslata kao rođendanski poklon Fireru. Četiri dana od ulaska vermahtovskih trupa u Sarajevo, Adolf Hitler je napunio 52 godine.

Fotografija je, kako je i red, crno-bijela. Snimljena je 20. aprila 1941. godine, u vagonu specijalnog voza Amerika koji je u to vrijeme stajao na slijepom kolosjeku pruge Beč-Grac, uz sam ulaz u tunel u blizini mjesta Menihkirhen u Štajerskoj. U prvom planu na fotografiji vidimo profil uredno očešljanog muškarca i ploču naslonjenu na ručke i naslon fotelje. Muškarac stoji, prekrstio je ruke na grudima i zadovoljno posmatra ploču. Muškarcu je ime Adolf Hitler. Tog dana mu je rođendan, pedeset drugi. Ploča je rođendanski poklon.

Na ploči je natpis na srpskohrvatskom jeziku, ispisan ćirilicom, ijekavskim narječjem. Hitler niti zna srpskohrvatski niti čita ćirilicu. Ipak, sluti da dvije riječi ispisane najvećim slovima predstavljaju ime i prezime mladića koji je mrtav već skoro četvrt vijeka. Shvata i da broj 28 označava datum u mjesecu junu. Posljednja četiri znaka na tabli su četiri brojke: jedan, devet, jedan, četiri. Dobro pamti tu godinu. Razmišlja: ako samo pretposljednja i posljednja cifra zamijene mjesta, ako bi stajalo jedan, devet, četiri, jedan, to bi označavalo tekuću godinu, godinu njegovog pedeset i drugog rođendana, godinu njegovog trijumfa i osvete nad mrtvim mladićem. Vratio je stvari na svoje mjesto, uništio je zemlju koju je mladić sanjao, koju su od njegovih snova napravili.

Dvojica čestitara, dva uniformisana oficira iz drugog plana gledaju u Hitlera, gledaju da li se Firer, čovjek koji ima sve, kome su svijet i Evropa pod nogama, raduje poklonu. Za razliku od Hitlera, oni stoje s rukama uz tijelo, u stavu mirno, kao na mrtvoj straži.

Na sva tri lica naslućuje se začetak blagog osmijeha. Hitler se smiješi jer je sretan zbog poklona, oficiri su zadovoljni jer je vođa sretan. Fotografija je znalački kadrirana. Vidi se ruka majstora.

Fotografiju je snimio Hajnrih Hofman, Hitlerov lični prijatelj i službeni fotograf.

 

 

 

(vreme.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime