Srbija obilježava Dan državnosti, Srpska Dan boraca

U Memorijalnom kompleksu u Orašcu danas će biti održana centralna manifestacija obilježavanja Sretenja – Dana državnosti Srbije kojoj će prisustvovati predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, te premijeri Željka Cvijanović i Ana Brnabić.

Centralnoj manifestaciji ispred spomenika voždu Karađorđu prisustvovaće i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

- Reklama -

Centralna državna ceremonija počinje u 11.00 časova, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Obilježavanje Dana državnosti počelo je juče uručenjem odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, te egzercirom Garde Vojske Srbije na Trgu Republike u Beogradu i defileom do Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Izvedena je i počasna artiljerijska paljba istovremeno u Beogradu na Kalemegdanu, na Niškoj tvrđavi i u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Vatrometom u Banjaluci, koji je upriličio predsjednik Republike, Srpska se sinoć pridružila proslavi Sretenja – Dana državnosti Srbije.

“Budući da je Srbija matica srpskog naroda, Dan državnosti na izvjestan način predstavlja i praznik Republike Srpske”, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću predsjednika Republike Srpske.

Dan državnosti – Sretenje, obilježava se u Srbiji na dan kada je u Kragujevcu 1835. usvojen prvi srpski Ustav – Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

Dan državnosti se obilježava i kao znak sjećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

Republika Srpska obilježava danas Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za stvaranje Srpske.

 

 

 

 

(SRNA/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime