spot_img
spot_img

Srbija ljuta zbog glasanja u Savjetu Evrope: Čiji je kadar Milašinovićeva?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

I danas stižu oštra reagovanja na glasanje na vanrednoj sjednici Komiteta ministara na kojoj je prihvaćen zahtjev samoproglašenog Kosova za članstvo u Savjetu Evrope.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da je neprijatno iznenađen BiH, ali i Ukrajinom, koje su bile suzdržane, dodajući da će to uticati na daljne stavove Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se Srpska ograđuje od ovakvog glasanja i da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Dodik je naveo da je ambasador BiH u Misiji Savjeta Evrope Ivan Orlić glaso mimo procedure. Naglasio je da je zamjenik ambasadora u Strazburu Tanja Milašinović Martinović, koja je bila uzdržana prilikom glasanja o članstvu tzv. Kosova u Savjetu Evrope, u Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara doveo PDP, a na trenutnu poziciju, mimo saglasnosti i volje Srba, poslala Bisera Turković.

Dodik tvrdi da je kadar PDP-a glasao “za”, što su iz ove stranke demantovali.

U saopštenju PDP navodi da ova stranka nema nikakve veze sa imenovanjima Milašinovićeve na ranije niti na trenutnu pozicije.

Nakon što je izglasan, zahtjev Prištine za članstvo u Savjetu Evrope proslijeđen je u proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije. Šef srpske diplomatije sumnja da je Srbija dovedena pred svršen čin jer je odluka donesena po hitnom postupku i to na zahtjev Albanije, koju su podržale velike zemlje članice Kvinte, prije svega Njemačka.

Dačić navodi da je očigledno da je Njemačka nagradila premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtiju. Pita se da li je nagrađen što i nakon 10 godina nije formirana ZSO. Zahvalio je Mađarskoj koja je glasala protiv, iako je priznala samoproglašeno Kosovo.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img