spot_img
spot_img

Срби поручили Инцку да наметне и плате и изборе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Блокада институција БиХ, уколико се продужи и у септембру, могла би довести до обуставе исплате плата запосленима у државним институцијама с обзиром на то да није усвојен буџет институција БиХ за ову годину, а да одлука о привременом финансирању коју је донијело Вијеће министара важи до септембра. Такође, постоји могућност и блокаде изборног процеса у БиХ с обзиром на то да је 2022. година избора.

И док у Федерацији БиХ то виде као кршење Устава и закона, из Републике Српске поручују да се обрате Уреду високог представника, који је наметнуо измјене и допуне Кривичног закона БиХ, те да он исто тако може да наметне буџет и остало, с обзиром на то да је преузео ингеренције Парламентарне скупштине.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ, казала је за “Независне” да не зна како функционише систем финансирања у институцијама БиХ у техничком смислу, да није упозната са детаљима “те да сва питања о буџету и изборима, можемо упутити Канцеларији високог представника и Инцку лично”.

“Ако се већ дрзнуо да доноси законе, нек се онда уплиће у све живо и ко год подржава доношење закона од стране високог представника, значи да подржава протекторат и ми нећемо да учествујемо у овоме. Поставља се питање смисла учешћа у парламенту ако други имају овлаштења”, казала је Новаковић Бурсаћева те додала да ће ово утицати на све, али да не види одговорност представника Републике Српске, него онога ко се усудио да узурпира законодавна овлаштења.

Мира Пекић (ПДП), посланица у Представничком дому БиХ, за “Независне” каже да су представници из Републике Српске потпуно свјесни свих обавеза и свих закона који су у процедури и да буџет заједничких институција није још донесен те да је то политичка прича и да треба поставити питање коалиционим партнерима зашто буџет није донесен у децембру прошле године.

“Ми смо свјесни свих обавеза, али наметање било каквих закона или било каквих рјешења од стране високог представника нама из Републике Српске сасвим је довољан разлог да не учествујемо у одлучивању и да донесемо одлуку какву смо донијели. Са друге стране, поставља се питање, ако је високи представник наметнуо измјене једног закона, исто тако може да наметне и закон о буџету, изборни закон и све друго”, каже Пекићева.

Додаје да се сад поставља питање да ли је уопште потребан парламент БиХ да одлучује и да ради у овом саставу и на овај начин.

Адил Османовић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому БиХ, за “Независне” истиче да је незахвално казати шта би било кад би било, али да, уколико би се наставила блокада институција од стране посланика, делегата и министара из Републике Српске, то би значило озбиљно кршење Устава и Дејтонског споразум и закона.

“Када је у питању неусвајање буџета, знате да је буџет требало да усвојимо још у децембру прошле године, али Вијеће министара нас је, нажалост, својим нерадом довело до тога да буџет усвајамо половином ове године. Наравно, закон је предвидио одлуку о привременом финансирању”, казао је Османовић.

Истиче да не може доћи до блокаде избора 2022. године те да је пред властима у БиХ да покушају имплементирати пресуде Суда за људска права и Уставног суда БиХ те да, уколико се то не постигне, онда имамо важећи изборни закон БиХ, према којем смо до сада одржавали изборе.

Саша Магазиновић, шеф Клуба СДП БиХ у Представничком дому БиХ, за “Независне” је рекао да вјерује да изборни процес у БиХ може бити доведен у питање овим блокадама те да вјерује да је то једна од стратегија.

“Са друге стране, не вјерујем да ће ико овдје остати без плате, јер овдје свака побуна траје док не дође вријеме да се исплати плата, а онда се све заборави. Мислим да ће министри из Републике Српске доћи на сједницу Вијећа минситара и донијети одлуку о привременом финансирању, а након што је Милорад Додик, лидер СНСД-а, први отишао на посао у Предсједништво БиХ, а претходно је рекао да неће”, поручио је Магазиновић.

Славо Кукић, социолог и универзитетски професор из Мостара, за “Независне” каже да не вјерује да ће доћи до обуставе плата запосленима у институцијама БиХ, а ни до блокаде изборног процеса.

“Наћи ће Милорад Додик начин како да своје чиновнике у државним институцијама исплати. Не вјерујем да ће доћи до блокаде изборног процеса, иако не треба искључити могућност да се избори пролонгирају због којекаквих марифетлука у вези са финансирањем. Генерално, мислим да све ово не треба превише драматизирати, због тога што је то све испитивање пулса високом представнику који долази у БиХ, али и одлучности центара моћи, прије свега САД и ЕУ”, казао је Кукић.

Тања Топић, политчка аналитичарка из Бањалуке, за “Независне” каже да сматра да политичари из Републике Српске неће ићи тако далеко да армију усвојих гласача оставе без плата, јер би то био “пуцањ у сопствену ногу” те да је то само “показивање зуба” другим политичким актерима и међународној заједници.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img