spot_img
spot_img

Срби хоће МИП, Комшић не жели ХДЗ у Савјету министара

spot_img
spot_img

Иако су избори тек завршени, а мандати посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине још нису подијељени, лидери су већ почели да пуштају “пробне балоне” у вези са формирањем власти на нивоу Босне и Херцеговине, односно Савјета министара БиХ.

Жељко Комшић, лидер ДФ-а и нови-стари члан Предсједништва БиХ, органа који и именује предсједавајућег Савјета министара БиХ, већ је рекао да не вјерује да је у овом тренутку спреман прихватити ХДЗ-овог кандидата за ову позицију.

Иначе, неписано је правило, које до сада није прекршено, да се предсједавајући Савјета министара БиХ сваке четири године именује из различитог народа. Тако је након Дениса Звиздића из СДА, који је из реда бошњачког народа био предсједавајући Савјета министара у мандату 2014-2018. година, за предсједавајућег изабран Зоран Тегелтија из СНСД-а из реда српског народа, који је управо окончао мандат, па би након њега предсједавајући требало да буде из реда хрватског народа.

С обзиром на то да је ХДЗ освојио највећи број гласова, по неписаном правилу он би требало да да име за предсједавајућег Савјета министара БиХ у мандату 2022-2026. година.

“Избор мандатара за предсједавајућег Савјета министара је ствар која ће доћи послије званичне инаугурације новог сазива Предсједништва БиХ. Неко је ротационо, неписано правило да тај мандат припада особи из реда хрватског народа. Сада ћемо видјети како ће то проћи, не знам ко ће бити у игри, ко ће се кандидовати. Вјероватно ће ХДЗ бити тај који ће инсистирати на томе”, рекао је Комшић, који је одговарајући на питање да ли ће он на то пристати, рекао: “Не вјерујем да сам спреман у овом тренутку то да прихватим”.

Осим Комшића, и Милорад Додик, лидер СНСД-а и новоизабрани предсједник Републике Српске, рекао је да ће Република Српска инсистирати да има свог министра вањских послова.

“За то ћемо се залагати у наредном периоду”, рекао је Додик.

Ипак, у овим политичким околностима тешко је повјеровати да ће Бошњаци, па и сам Комшић, дати Србима можда и најважнију функцију у Босни и Херцеговини, посебно некоме ко долази из СНСД-а, тако да је више вјероватно да ће та функција бити предмет “политичке трговине”, односно да ће се она мијењати за неко мало важније министарство.

И Додик је рекао да је приликом формирања новог Савјета министара БиХ могуће да се “муслимани обједине у Сарајеву” и да у сарадњи с опозиционим странкама из Републике Српске формирају Савјет министара, што би довело БиХ у неугодну позицију.

“Мјесто предсједавајућег припада Хрватима и о томе постоји начелни договор са Драганом Човићем, лидером ХДЗ-а”, рекао је Додик.

С друге стране, Бакир Изетбеговић, предсједник СДА, рекао је да је још рано говорити о коалицијама и дијељењу позиција у заједничким институцијама Босне и Херцеговине. Додаје да је СДА добро прошла на изборима те да ће имати добре позиције у Представничком дому и Дому народа, али да је процес формирања власти тек почео. Коментаришући најаве да опозиционе странке из Републике Српске и Федерације БиХ намјеравају формирати власт на нивоу БиХ без СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, Изетбеговић је рекао да је то, по његовом мишљењу, немогућа мисија.

Када је ријеч о измјенама Устава и Изборног закона, Изетбеговић је рекао да није оптимиста да ће се ускоро нешто битно помакнути.

“Треба формирати стабилне коалиције, а када се створе услови разговарати евентуално о нечему за шта се могу добити двије трећине гласова, колико је потребно за измјену Устава”, рекао је Изетбеговић.

Када је ријеч о Изборном закону БиХ, то питање биће директно везано за формирање власти, што је дјелимично потврдио и сам Комшић, истовремено наглашавајући да је тројка, односно СДП, НиШ и НС толико жељна да се обрачуна са СДА и истјера СДА из приче о власти да им неће бити проблем ХДЗ.

“Услов ХДЗ-а ће бити врло тврд. То је моје очекивање и он ће бити испостављен у виду измјена Изборног закона. Ја се сигурно нећу окренути ХДЗ-овим захтјевима. Ако то значи да не идем у власт, не идем у власт. С овом памећу и у овој ситуацији радије бих изабрао опозицију, али немојте ме држати за ријеч, кажем с овом памећу”, рекао је Комшић, а преносе агенције.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img