spot_img
spot_img

СПС ни у коалицији ни у опозицији

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Занимљиво ће бити видјети како ће посланици Социјалистичке партије Српске (СПС) гласати на наредним сједницама Народне скупштине Републике Српске (НС РС) с обзиром на то да је СНСД раскинуо коалициону сарадњу, док на опозиционо дјеловање, како тврде из СПС-а, и не помишљају.

СПС у НС РС има четири посланика, а то су Максим Скоко, предсједник Клуба, његов замјеник и лидер странке Горан Селак, те њихове страначке колеге Андреа Дорић и Саво Вулић.

“Ми смо прије неколико дана одржали сједницу Предсједништва СПС-а, те нисмо уопште разматрали опцију да нисмо дио позиције. Пратићемо даљи развој догађаја, ми још немамо ни формално раскинуту коалицију. Понашање ћемо прилагодити будућим догађајима и активностима”, рекао је Скоко за “Независне”.

Према његовим ријечима, оно што је сигурно јесте да у међувремену нису ни разговарали ни преговарали ни било какве контакте остваривали са републичком опозицијом, те ће највјероватније таквом приступу остати и досљедни.

На подсјећање да им је из СНСД-а поручено да они више нису дио коалиције, Скоко додаје да нису ни с опозицијом. А кад се буде гласало у НС РС…

“Видјећемо. Нисмо уопште разматрали ту опцију. То ће одлучити органи странке, а не Клуб”, рекао је у четвртак Скоко.

Да неће опозиционо дјеловати поручује и његова страначка колегиница, народни посланик Андреа Дорић, која је и генерални секретар СПС-а. Истакла је да ће ова политичка партија заступати грађане и интересе како Бањалуке, тако и Републике Српске.

“Оно што је за грађане добро ми ћемо то радити и подржавати, али у сваком случају не подржавамо и нећемо у опозицију”, навела је Дорићева.

С друге стране, Игор Жунић, предсједник Клуба посланика СНСД-а у НС РС, на питање да ли је СПС позиција или опозиција у парламенту Српске, одговара: “То је дефинитивно до њих”.

“Нисмо још обављали разговоре по том питању и вјероватно ћемо у наредним данима о томе разговарати. Одлука је на њима. Ми смо на засједању Извршног комитета СНСД-а заузели став који је јавно објављен и то је једноставно тако. Видјећемо какав ће бити однос њих као политичке партије, али и однос појединаца који можда имају другачија размишљања од њиховог партијског врха”, каже Жунић за “Независне”.

Он додаје да не зна како данас ствари стоје, односно да ли је СПС у НС РС позиција или опозиција.

“То не знам. То ћемо видјети кад буду гласали. У сваком случају скупштинска већина је сигурна, са довољним бројем гласова да донесе све одлуке, законе и све оно што буде на дневном реду, тако да ми практично не правимо никакве калкулације нити било шта бројимо. Има нас сасвим довољно да несметано функционишу и НС РС и Влада Српске”, поручује Жунић.

Подсјетимо, након што Социјалистичка партија Српске није ставила потпис на споразум о коалиционом дјеловању у Бањалуци, Извршни комитет СНСД-а у понедјељак је донио одлуку да раскине коалициону сарадњу на свим нивоима са СПС-ом.

Већ сутрадан одржана је сједница Предсједништва СПС-а, са које је поручено да су спремни да наставе разговоре са СНСД-ом о формирању власти и у Бањалуци и у другим локалним заједницама. Убрзо је стигла реакција из СНСД-а, одакле су казали да су свој став у вези са СПС-ом већ донијели на сједници Извршног комитета.

Реаговао је у сриједу и лидер СНСД-а Милорад Додик, који је изјавио да му је жао што је до овог дошло са СПС-ом.

“Жао ми је што је до овог дошло јер ни друге партије неће с њима у коалицију, било је или ми или они”, рекао је Додик.

СПС изгубио још једну фотељу

Горан Бобар из СП именован је у четвртак за вршиоца дужности директора Средњошколског дома у Бањалуци, умјесто досадашњег в.д. директора Владимира Куваље, кадра СПС-а.

Дан раније је, подсјетимо, Андреа Дорић из СПС-а смијењена са мјеста в.д. директора Центра за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци.

Овај низ је почео смјеном лидера СПС-а Горана Селака са позиције директора Казнено-поправног завода Бањалука, те његове сестре Марине Селак, дотадашње начелнице Одјељења Републичке управе за игре на срећу.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img