spot_img
spot_img

Спремају се нови протести испред ОХР-а: Повлачење одлука или смјена Шмита

spot_img
spot_img

Повлачење наметнутих одлука или смјена Кристијана Шмита.

То су два захтјева неформалне групе грађана, на којима ће инстистирати током протеста који су заказали за 24. октобар испред зграде Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР) у Сарајеву, а све због Шмитових одлука (високог представника којег Република Српска не признаје) да наметне измјене Изборног закона БиХ и Устава ФБиХ, које је донио на дан одржавања општих избора 2. октобра.

Из неформалне групе, иза које у овом моменту још није познато ко стоји, поручили су да одлуке за које је Шмит посегао намећу апартхејд. Грађани су на протест позвани путем друштвених мрежа, а након бројних реакција и бх. политичара, попут актуелног члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића који је Уставном суду БиХ упутио и оцјену уставности спорних измјена.

Нермин Никшић, предсједник Социјалдемократске партије БиХ упутио је данас отворено писмо Кристијану Шмиту, у коме је навео да наметнуте одлуке значајно утичу на изборни процес, као и избор парламентарних тијела и руководећих кадрова на најважнијим позицијама у Федерацији БиХ.

“Наиме, избори су расписани по једним правилима, на основу тих правила су политички субјекти конципирали своје изборне листе, а проглашавањем Ваших одлука законодавна тијела ће бити састављена на основу других правила”, написао је Никшић, истовремено изражавајући жаљење што Шмитове одлуке не третирају и изборни процес у Републици Српској те га упозорио да наметнутим одлукама неће доћи ни до отклањања дискриминације утврђене пресудама Европског суда за људска права.

Реакције на Шмитове одлуке стигле су и из Хрватске, а премијер ове државе Андреј Пленковић поручио је да се “измјене Изборног закона БиХ нису догодиле случајно”.

“Он је једини могао помоћи и помогао је. Желимо подржати БиХ у стјецању статуса кандидата, ако то буде могуће већ на састанку Еуропског вијећа у просинцу јер сматрамо да је то добро за све народе у БиХ”, рекао је Пленковић у Хрватском сабору, те додао да “што је БиХ ближе ЕУ, то ће бити и боље ријешена отворена питања која имамо”.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img