spot_img
spot_img

Спрема ли Тужилаштво БиХ истрагу против Додика

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ако се сазнања бањалучких медија испоставе као тачна, Тужилаштво БиХ могло би ускоро подићи оптужницу или покренути истрагу против Милорада Додика, српског члана Председништва БиХ.

Према сазнањима до којих је дошла новинска агенција Срна, која се позива на изворе блиске америчкој aмбасади у Сарајеву, службеници aмбасаде САД боравили су наводно у среду у Тужилаштву БиХ, где су „разматрали могућности за подизање оптужнице против Милорада Додика у вези с куповином куће у Београду”. Ова агенција наводи како су службеници aмбасаде наводно тражили и нашли тужиоца који је пристао да обави тај задатак.

Како је известила Срна, службеници aмбасаде „тражили су по сваку цену да се против Додика подигне оптужница, без обзира на то да ли има доказа”. Како се подсећа, Тужилаштво БиХ је и раније покретало поступак против Слободана Павловића, власника Павловић банке, због кредита који је одобрен Додику за куповину куће у Београду, али је утврђено да је сва документација у вези с кредитом била уредна.

На сазнања агенције одговорили су из Службе за односе са јавношћу aмбасаде САД. Навели су да „њихови стручњаци рутински пружају техничку и менторску подршку правосудним институцијама у БиХ”, те да им није циљ да утичу на појединачне случајеве. „Сва наша подршка повезана је с тим да обезбедимо владавину закона и законски прописаног процеса”, навели су из ове службе коментаришући сазнања агенције Срна.

Напоменули су да се „запослени у aмбасади САД редовно састају са саговорницима у БиХ и разговарају о разним темама”. Спекулације и сазнања о наводном подизању оптужнице против Додика објављени су након што је српски члан Председништва БиХ стављен на листу санкционисаних од стране САД, те разматрања да ли ће се санкцијама придружити и неке земље ЕУ.

Разлог за санкције образложен је, између осталог, „корупцијом”, као и наводним подривањем Дејтонског споразума. То јест, активностима које је РС започела у поступку „повратка на изворни Дејтон”, што западне дипломате описују као унилатералне потезе који су супротни духу овог мировног уговора. Коментаришући америчке санкције, Додик је рекао како га Вашингтон оптужује за корупцију, иако се против њега не води ниједан поступак.

Како су најавили из РС, већ почетком фебруара требало би да буде одржана седница Скупштине РС која ће разматрати законска решења којима се планира да се том ентитету врати надлежност у области правосуђа, успостављањем високог судског и тужилачког савета на нивоу РС.

Наводно, планира се разматрање законских решења и за власништво над државном имовином. Скупштина РС је 10. децембра донела акте којима је започет процес враћања ингеренција „неуставно преузетих од РС”, које се односе на правосуђе, одбрану и индиректне порезе. Због тога Тужилаштво БиХ већ недељама саслушава политичаре из РС у поступку наводног подривања уставног поретка БиХ.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img