SNSD daleko ispred svih, opozicija ima razloga za brigu

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) apsolutni je pobjednik trke za poslanička mjesta u Narodnoj skupštini RS (NS RS), i prema nezvaničnim informacijama i prvim projekcijama, imaće više mandata nego partije, koje, bar u ovom trenutku, možemo smatrati sigurnom opozicijom (SDS, PDP i Lista za pravdu i red – Nebojša Vukanović).

U prilog tome, govore podaci Centralne izborne komisije BiH (CIK), u kojima se navodi da je nakon 86,82 odsto obrađenih biračkih mjesta za NS RS, SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom osvojio 187.106 glasa, ili 35,14 odsto.

- Reklama -

Kada se to prenese na papir u smislu mandata u parlamentu Srpske, ova stranka će, uključujući i kompenzacijsku listu, imati 29 narodnih poslanika, što je za jedan više nego na prethodnim opštim izborima.

SDS je opravdao ulogu najveće opozicione stranke, ali sudeći prema zvaničnim podacima, djelimično su izgubili povjerenje građana. Na pola miliona važećih glasova, SDS je za sada dobio 82.351 glas, što im je dovoljno za 13 mandata. Prema ovim projekcijama, u odnosu na 2018. godinu, izgubili su tri poslanička mjesta.

Uprkos tome što je ostalo da se prebroji gotovo 10 odsto biračkih mjesta, ni PDP nema pretjeranog razloga za zadovoljstvo, jer sa 52.159 glasova, imaju mjesta za osam narodnih poslanika, a to je jedan mandat manje nego prije četiri godine.

Po parlamentarnoj snazi, slijedi Socijalistička partija (SP). Petar Đokić i liste koje su njegovi saradnici izabrali, bile su dovoljne za 32.239 glasova, što je šest mandata.

Prve projekcije naklonjene su i Demokratskom savezu (DEMOS), a one potvrđuju ono što je za “Nezavisne novine” poručio predsjednik ove stranke Nedeljko Čubrilović, a to je da će DEMOS imati pet mandata (30.955 osvojenih glasova).

Poslanički klub u Narodnoj skupštini RS, odnosno minimalno četiri mandata, prema do sada dostupnim informacijama, imaće još četiri političke partije. Ujedinjena Srpska (US) sa 28.563 osvojenih glasova, Lista za pravdu i red – Nebojša Vukanović (26.554 glasova), Demokratski narodni savez (DNS) sa osvojenih 24.719 glasova i Pokret za državu, koga čini koalicija od 10 probošnjačkih partija sa 22.810 glasova.

U ovom trenutku, do mjesta u parlamentu Srpske stigli su i koalicija Narodna partija Srpske-Darko Banjac-Pokret uspješna Srpska-Prva SDS, koji će sa 18.27 osvojenih glasova imaju tri poslanika, a isti broj poslanika za sada imaće i Socijalistička partija Srpske (SPS), koja je na nivou RS imala 16.081 osvojenik glasova.

Uzevši u obzir da ovi podaci nisu konačni i da je ostalo da se prebroji još biračkih mjesta, može se reći da je SNSD i dalje daleko ispred svih, a da je najveći dobitnik izbora Lista za pravdu i red-Nebojša Vukanović. Podbacili su DNS i SPS.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime