spot_img
spot_img

СНСД далеко испред свих, опозиција има разлога за бригу

spot_img
spot_img

Савез независних социјалдемократа (СНСД) апсолутни је побједник трке за посланичка мјеста у Народној скупштини РС (НС РС), и према незваничним информацијама и првим пројекцијама, имаће више мандата него партије, које, бар у овом тренутку, можемо сматрати сигурном опозицијом (СДС, ПДП и Листа за правду и ред – Небојша Вукановић).

У прилог томе, говоре подаци Централне изборне комисије БиХ (ЦИК), у којима се наводи да је након 86,82 одсто обрађених бирачких мјеста за НС РС, СНСД на челу са Милорадом Додиком освојио 187.106 гласа, или 35,14 одсто.

Када се то пренесе на папир у смислу мандата у парламенту Српске, ова странка ће, укључујући и компензацијску листу, имати 29 народних посланика, што је за један више него на претходним општим изборима.

СДС је оправдао улогу највеће опозиционе странке, али судећи према званичним подацима, дјелимично су изгубили повјерење грађана. На пола милиона важећих гласова, СДС је за сада добио 82.351 глас, што им је довољно за 13 мандата. Према овим пројекцијама, у односу на 2018. годину, изгубили су три посланичка мјеста.

Упркос томе што је остало да се преброји готово 10 одсто бирачких мјеста, ни ПДП нема претјераног разлога за задовољство, јер са 52.159 гласова, имају мјеста за осам народних посланика, а то је један мандат мање него прије четири године.

По парламентарној снази, слиједи Социјалистичка партија (СП). Петар Ђокић и листе које су његови сарадници изабрали, биле су довољне за 32.239 гласова, што је шест мандата.

Прве пројекције наклоњене су и Демократском савезу (ДЕМОС), а оне потврђују оно што је за “Независне новине” поручио предсједник ове странке Недељко Чубриловић, а то је да ће ДЕМОС имати пет мандата (30.955 освојених гласова).

Посланички клуб у Народној скупштини РС, односно минимално четири мандата, према до сада доступним информацијама, имаће још четири политичке партије. Уједињена Српска (УС) са 28.563 освојених гласова, Листа за правду и ред – Небојша Вукановић (26.554 гласова), Демократски народни савез (ДНС) са освојених 24.719 гласова и Покрет за државу, кога чини коалиција од 10 пробошњачких партија са 22.810 гласова.

У овом тренутку, до мјеста у парламенту Српске стигли су и коалиција Народна партија Српске-Дарко Бањац-Покрет успјешна Српска-Прва СДС, који ће са 18.27 освојених гласова имају три посланика, а исти број посланика за сада имаће и Социјалистичка партија Српске (СПС), која је на нивоу РС имала 16.081 освојеник гласова.

Узевши у обзир да ови подаци нису коначни и да је остало да се преброји још бирачких мјеста, може се рећи да је СНСД и даље далеко испред свих, а да је највећи добитник избора Листа за правду и ред-Небојша Вукановић. Подбацили су ДНС и СПС.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img