spot_img

Шмита се одричу и његови, колике су шансе да оде

Published:

Њемачки дипломата Кристијан Шмит од доласка у фотељу високог представника у БиХ не ужива подршку политичког врха Српске, јер приликом именовања нису у потпуности испоштоване процедуре, а његов мандат би могао доћи под лупу и Бундестага због оптужби које долазе од сународника да је пољуљао имиџ земље из које долази.

Група бивших дипломата и стручњака за Балкан упутила је писмо Комитету за спољне послове Бундестага у којем траже, како су навели, опозив Шмита са позиције високог представника, међутим саговорници “Гласа” сматрају да су мале шансе да Шмит напусти ОХР и мјесто високог представника.

Професор међународне политике Срђан Перишић подвлачи да иза Шмита стоји више Вашингтон, односно њихове одређене структуре у Берлину.

– Његово присуство у БиХ је изазвало и изазива, ипак, срамоту Немачке, јер се на крају његов рад у овој земљи фактурише тој земљи. Тамо се сада јављају одређене политике које су незадовољне брукањем Немачке, јер је сву своју снагу и способност подредио америчким интересима, што многима смета – истакао је Перишић за “Глас”.

И они су, додао је, свјесни да је Шмит у сукобу са Републиком Српском која га не признаје, као ни двије свјетске велесиле, а пољуљани су односи са бошњачком страном због измјене прописа у ФБиХ.

– Немци су очекивали да ће његово деловање у Сарајеву ићи глатко, јер је из Немачке, али сада гледамо те пукотине на самом Западу, а он је једна од њих – истакао је Перишић.

Стручњак за међународне односе Милош Шолаја сматра да се у Шмитовом случају, на првом мјесту, не може говорити о опозиву, јер нема ниједну институционалну потврду да је високи представник.

– Самим тим, а као што се и види у БиХ, нема никакав ауторитет. Из почетка се то покушавало мало сакрити тиме да га можда Бошњаци прихватају, али се види да је успио да зарати са свим странама, тако да је могуће да поједини из унутрашњих њемачких политика, сматрајући га представником дипломатије, покрену причу о његовом повратку – рекао је Шолаја за “Глас”.

Према писању њемачког “Шпигла” бивше њемачке дипломате и стручњака за Балкан у писму оптужују Шмита да је нанио штету мировном процесу у БиХ као и имиџу Њемачке, додајући да су, од именовања 2021, његове активности “промовисале националистичке снаге и штитиле оне који раде на поткопавању и уништавању државе”.

Тако је, према писању тог медија, дозволио хрватској Влади да га искористи за промјене изборног закона у БиХ те да је дао лажне информације током обраћања Одбору Британског парламента о налогу који је добио из Хрватске.

– Аутори, укључујући бившег њемачког амбасадора у Сјеверној Македонији и бивше запослене у администрацији високог представника позивају да буде учињено све што је потребно за његову смјену – наведено је у писму, које је, како су пренијели поједини медији крајем прошле седмице, Шмит одбацио, тврдећи да аутори оперишу очигледним лажима.

Све је више оних који су незадовољни његовим понашањем у БиХ, а за разлику од већине претходника у фотељи високог представника успио је да за веома кратко вријеме навуче критике и од дијела бошњачких политичких представника, док се за сада, углавном, хрватски политичари суздржавају да износе критике, јер им на руку иду измјене изборних правила које је Шмит наметнуо у изборној ноћи.

Касумовић

Некадашњи функционер СДА, данас лидер странке БХИ-КФ Фуад Касумовић недавно је говорио о актуелним политичким темама и том приликом постао први политичар из ФБиХ који је оспорио легитимитет Кристијана Шмита.

Он је тада оцијенио да Шмит игра на штету БиХ те упитао како је легалан, ко га је именовао, ако тамо у Савјету гдје се именује није имао пуну подршку.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img