spot_img
spot_img

Шмит пријети санкцијама Српској

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Кристијан Шмит, високи представник којег не признаје Република Српска упозорио је на опасност “прикрађућег распада” државе БиХ, указујући да је међународна заједница потцјенила сецесионистичке тежње.

Он је навео и да не искључује могућност увођења санкција Републици Српској.

Шмит је, у интервјуу немачком “Дојчландсфунку”, пренио да се тренутно интензивно разговара о санкцијама као реакцији на тежње за отцјепљењем.

“Замисливо је да се услови свака уплата која стиже у БиХ, или да се они, који се понашају супротно Дејтонском споразуму, односно евентуално усмјеравају средства у сопствени џеп, буду изложени санкцијама”, поручио је он.

Шмит је казао да, као високи представник, има надлежност да одлучи о таквим мјерама.

“Ако се ради о очувању мира у овом региону и земљи, а то има посљедице по сусједе, онда морају све могућности бити извађене из ладице и стављене на сто”, рекао је он.

Указао је да у својој ладици има такозвана Бонска овлашћења и да има кључеве да их извади, те не искључује да ће их искористити.

Истакао је да је захвалан новој шефици дипломатије Аналени Бербок што је рекла да може да искористи та овлашћења.

Упитан колико је близу РС сецесији, Шмит је казао да политички фактички још није близу.

“Не вјерујем да видимо велики план, једну велику стратегију, већ само покушаје и питање колико далеко може да се иде, а то је велика опасност и прикрађући облик дисолуције земље”, нагласио је он.

Каже да се сецесионистичке тежње Милорада Додика, који је, каже, у “раним годинама био веома конструктиван”, не могу видјети без погледа у календар.

“Идуће године се одржавају избори у БиХ, а Додик, који је члан Предсједништва БиХ, жели и у РС да води политику предизборне кампање”, објаснио је он.

Упитан за подршку Русије Српској, каже да није присуствовао разговору Додика и Владимира Путина, али и тврди да су они били кратки, што ипак показује да Русија има велико интересовање за РС.

Шмит додаје и да је сретна околност што у цијелом региону, а ту се посебно осврће на Србију, не постоји интерес за ескалацију ситуације и кризе, а да Русија жели да свима прода своје енергенте.

Говорећи о европској перспективи рекао је да БиХ није испунила ниједну од 14 тачака листе ЕУ.

То, тврди, има везе са блокадом власти, са дисфункционалношћу, јер неки воде политику “празне столице” и политику деструкције.

Препоручио је ЕУ да се покрену одређени облици међукорака.

Упитан за америчког предсједника Џозефа Бајдена и његово познавање Балкана, Шмит је казао да он одлично познаје регион, и да има тим који се интензивно бави Западним Балканом и посебно БиХ.

“Мислим да Американци раде и на заједничкој стратегији са ЕУ и са Британцима”, објаснио је он похваливши посебно ангажовање Велике Британије са својим изаслаником генералом Пичом.

Рекао је да је стекао и добар утисак о Џеку Саливану, изасланику САД, али понавља да је више година пропуштено.

 

 

 

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img