spot_img
spot_img

Шмит: Овдје сам да будем активан, будите увјерени да ћу бити

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Кристијан Шмит, нови високи представник у БиХ, рекао је након састанка са Жељком Комшићем, предсједавајућим Предсједништва БиХ, и Шефиком Џаферовићем, бошњачким чланом, да у БиХ није дошао да би гледао шта се дешава и чекао.

“Овдје сам да будем активан и будите увјерени да ћу то и бити”, поручио је Шмит и додао да је чврсто одлучан да помогне људима ове земље.

“Употријебићу сву своју снагу, и не само своју, него и међународне заједнице, да у томе успијем”, рекао је Шмит и додао да може очекивати подршку ПИК-с који га је именовао, те да рачуна на тјешњу сарадњу са ЕУ, а посебно са САД.

Додао је да у складу са Дејтонским споразумом и Уставом као првог партнера види Предсједништво и институције БиХ, те да интегритет БиХ као суверене државе са два ентитета мора бити заштићен.

“И уз помоћ међународне заједнице БиХ ћемо вратити на међународну агенду”, рекао је Шмит, додавши да ће сви заједно радити на испуњавању приоритета за придруживање у ЕУ.

Додао је да му је жао што данас нису била присустна сва три члана Предсједништва.

“Прошле сам седмице обавијештен да ће 3. августа сва тројица бити овдје, па да послије тога неће бити дијалога, односно да ће бити блокада због наметнутог Инцков закона о забрани негирање геноцида. Сада се надам да ће бити обрнуто и увјерен сам да ћемо наћи прилике да заједно радимо, састанемо се и сарађујемо јер нам је то обавеза у најбољем интересу људи и грађана ове земље. Тако да ћу наставити разговарати са свима и увјерен сам да ћемо доћи до конструктивног дијалога како бисмо наставили радити у интересу људи ове земље”, рекао је Шмит и додао да то није само на међународној заједници да се иде напријед, него је то на свима.

“Сви који су на функцијама на државном нивоу, ентитетима, кантонима и општинама морају да раде. Не може се очекивати да ће доћи неко из вана и направити чудо. Сви морају сјести и радити. Нико у ЕУ не може схватити да неко не жели сарађивати. ЕУ је након другог свјетског рата заснована на толеранцији и заједничкој сарадњи уз поштивање идентитета”, поручио је Шмит.

Састанку није присуствовао српски члана Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је раније најавио да неће доћи јер Народна супштина Републике Српске закључила да Шмит није именован у складу са законима и процедурама.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img