Službenim autom voze i djecu

U devet tendera od početka ove godine institucije BiH su tražile da automobili koje su kupovali imaju ISOFIX – pripremu za dječiju sjedalicu.

U bazi službenih automobila koju je objavila Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) na svom portalu Detektor, opisani su svi detalji u vezi s nabavkom ovih i automobila u drugim institucijama.

- Reklama -

Navođenjem potrebe za dječijom sjedalicom u tenderima za službene automobile, ove institucije su jasno priznale da njihovi zaposleni automobile koriste u privatne svrhe.

Među onima koji su raspisivali tender za ovakve automobile su Šumarski fakultet u Sarajevu. Procijenjena vrijednost tendera je 60.000 KM. Nabavka ovog vozila je u toku.

Potrebu za autosjedalicom u službenom vozili imaju i zaposleni na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Automobil su za 56.000 KM kupili od ponuđača Auto Koncept Široki Brijeg.

Zatim, Vlada Srednjobosanskog kantona, odnosno njihova Kancelarija za javne nabavke. Tender je još otvoren, a vrijednost je 42.735 KM. Ova kancelarija ima još jedan takav tender koji je trenutno u postupku, ali njegova vrijednost je 102.564 KM. Radi se o nabavci pet terenskih vozila.

Opštinski sud u Livnu takođe je tražio vozilo sa dječijom sjedalicom u vrijednosti do 51.251 KM. Postupak nabavke je u toku. Zatim, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo u vrijednosti do 30.000 KM. Postupak je u toku.

Među ovim tenderima je i onaj Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske – Pale. Nabavljena su dva putnička vozila, a konačna vrijednost tendera je 68.013 KM. Automobili su kupljeni kod kompanija Porsche BH Sarajevo i Lada auto Banja Luka.

Putevi Republike Srpske nabavljaju 21 vozilo, a vrijednost tendera je 581.195 KM. Postupak je u toku.

Postupak nabavke vozila je i u Opštini Velika Kladuša, a procijenjena vrijednost tendera je 70.000 KM.

 

 

 

 

 

(BIRN/faktor.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime