spot_img
spot_img

Slobodan Stojanović dobija spomenik u Zvorniku

spot_img
spot_img

Dječak iz Donje Kamenice, ubijen na početku rata, dobiće obilježje u Zvorniku. Posla se prihvatio dokazani humanista, akademik SKANU Dragoljub Dragi Mirković.

Dvanaestogodišnji dječak Slobodan Stojanović iz sela Donje Kamenice, kod Zvornika, koji je izmasakriran na početku rata u BiH, na rodnom ognjištu kad se vratio po svog psa Lesija, dobiće spomenik u Zvorniku. Ostaje samo da se utanači sa zvorničkim vlastima da li će to biti u centru grada ili, recimo, na nekom od mjesta kraj magistrale koja vodi ka Sarajevu, odnosno Bijeljini i Banjaluci.

Ovo nam je rekao general Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, koji je sa autorom spomenika, likovnim umjetnikom i akademikom SKANU Dragoljubom Dragom Mirkovićem u petak “pretresao” moguće lokacije. Izrada spomenika je pri samom kraju i sada je na nadležnima da, u naredne dvije do tri sedmice, kažu na kojim lokacijama će “blagosloviti” njegovo postavljanje, posle čega će BORS, u konsultacijama sa stručnjacima, donijeti konačnu odluku.

– Spomenik dječaku koji je sa porodicom izbjegao na sigurno, iz rodnog sela, a potom se vratio da nađe i povede svog kućnog ljubimca, što je platio životom, biće monumentalan, visok oko 4,5 metara – priča general Savčić. – Reljef dječakov je već urađen i izliven. Sve obaveze prema umjetniku koji je obavio taj dio posla BORS je izmirio, a sve ostalo će besplatno da uradi veliki prijatelj BORS i dokazani humanista, akademik Dragoljub Drago Mirković.

Podizanje spomenika je godinama odlagano. Umjetnik Mirković je, slušajući laže i paralaže o podizanju spomen-znamenja nesrećnom dječaku, obećao da će on da ga uradi, što upravo i čini. Ranije rukovodstvo Boračke organizacije RS je, kako saznajemo, novac za ove namjene potrošilo za druge potrebe!

Albanki iz Vlasenice, Elfete Veseli, sudi se pred Sudom BiH, za zločin nad nedužnim dječakom. Ova žena, za koju se sumnja da je Slobodanu rasporila stomak u znaku krsta, odsjekla mu uvo i pucala u njega sa najmanje razdaljine, bila je van domašaja ruke pravde skoro četvrt vijeka posle zločina. Njegovi roditelji su umrli od tuge za njim.

PORUKE ZA NEZABORAV

Na spomeniku će biti poruke i pouke za podsjećanje i nezaborav, kao simbol stradanja nedužne djece, ne samo kod nas, već i u čitavom svijetu – kaže umjetnik Mirković. – Zato ovaj beleg treba da gleda neprestano što veći broj ljudi, posebno djece. Ovo je najmanje što sam mogao da uradim iz pijeteta prema djetetu koje je toliko voljelo psa, a može lako da se pretpostavi onda kakvog je svijet izgubio čovekoljupca.

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img