Šljive neće biti ni za kap rakije

Ovogodišnji rod u šljivicima tanak je kod dobrog dijela bh. voćara, a kod nekih od njih šteta iznosi 100 odsto, tako da šljivovicu neće imati od čega da ispeku, već će morati da se oslone ili na zalihe, ili na, recimo, rakiju od drugih vrsta voća, poput jabuke.

Voćari kažu da je šljiva dosta podbacila u cijeloj BiH, ali i regionu, a pogotovo se to odnosi na neke sorte, kao što je stenlej, ali i na domaće, autohtone sorte, koje ove sezone, kako tvrde, uopšte nisu rodile.

“Ima nešto plantažne šljive, ali u baš malim količinama. Možda je i kvalitet lošiji nego inače. Naime, mraz je malo nanio probleme, pa se to odrazilo na kvalitet cvjetova, a onda i plodova”, rekao je za “Nezavisne” Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

On dodaje da je kod svih voćara ovogodišnji rod šljive dosta smanjen, ali da ima i mnogo onih kod kojih je šteta stoodstotna.

“Imali smo loše vremenske uslove u proljeće. Bile su vrlo niske temperature i mrazevi, a kasnije je bilo i puno kiše, odnosno dosta vlage. Zbog toga su prinosi dosta manji”, rekao je Dojčinović.

Stoga će oni koji su navikli na tradicionalnu šljivovicu, sigurno je, morati da se snađu.

“Ove godine za plantažnu jabuku možemo reći da je solidna, pa bi ona mogla završiti u rakiji. A osim toga, trebalo bi biti i zaliha rakije, prošla godina je bila dosta rodna. Međutim, vjerovatno će se to odraziti na cijenu rakije”, navodi Dojčinović.

U našim krajevima od davnina bez rakije je nezamislivo bilo koje slavlje, ali je ovaj domaći proizvod omiljen i za kafanskim stolom. Međutim, tražene su i druge rakije, poput jabukovače, kruške, lozovače. Ugostitelji vjeruju da rakije, uprkos nedostatku sirovine, neće zafaliti.

“Mi smo snalažljivi, ne može nas iznenaditi ni suša ni kiša. Kako se narod snađe, ne znam”, rekao nam je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Prema njegovim riječima, prošle godine rod voća je bio izvrsan, a ove sezone je, po informacijama koje su i do njega došle, pobacio.

“U principu, mi promovišemo najčešće među strancima domaću rakiju. Oni to rado probaju. Mi vjerujemo da nama, u našoj branši, šljivovice neće zafaliti”, naveo je Hadžić.

Inače, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srpskoj je u prošloj godini proizvedeno čak 121.015 tona šljive.

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime