spot_img

Slijepim ljudima donirali motorne testere da sijeku drva?!

Published:

Osobe s invaliditetom predmet su prevare, manipulacije i maćehinskog odnosa kako federalnog ministarstva rada i socijalne politike, tako i Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, tvrdi Dževad Kamber, predsednik Udruženja obolelih od poliomijelitisa, povrede mozga i kičmene moždine.

Kako dodaje slepim ljudima se doniraju motorne testere i zapošljavaju kao pripravnici osobe od 80 i više godina.

– Ima jedan slučaj gde su slepe osobe dobile šest motornih testera da seku drva. Da slepa osoba uzme tu mašinu, pa to bi bila katastrofa. To je nenormalno da slep čovek uzme testeru – kaže Kamber za Hayat televiziju, a prenosi Avaz.ba

On dodaoje da je upoznat sa slučajem da je čovek koji ima 83 godine prijavljen kao neko rođen 1963. godine.

– Ta osoba je dobila podsticaj 15.000 kao da se tek zapošljava. To je nepojmljivo – smatra on.

Prema Kamberovim rečima, udruženjima je “skresano” finansiranje dok Upravni odbori za svoj nerad uredno naplaćuju i do 1.500 maraka, prenosi hayat.ba.

Iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ipak sus e pohvalili su se dobrim vestima u decembru. Tada je Ahmet Baljić, direktor Fonda za profesionalnu i rehabilitaciju osoba s invaliditetom FBiH rekao da je zahvaljujući fondu zaposleno oko 1.400 osoba s invaliditetom što predstavlja ogroman uspeh.

Sa druge strane Kamber ističe da novac Fonda ne koristi za zapošljavanje i edukaciju osoba s invaliditetom. S druge strane, u Fondu su, tvrdi, zaposlene samo dve osobe s invaliditetom kojima prete otkazom.

Ostale su, kaže, zaposlene po stranačkoj i familijarnoj liniji, a donacije onima kojima najviše treba su van svake pameti.

Iz Fonda ne komentarišu navode Udruženja obolelih od poliomijelitisa, povrede mozga i kičmene moždine.

– Mi stojimo iza fonda i iza svih njihovih odluka – rekao je resorni ministar Vesko Drljača na Dan osoba s invaliditetom,prenosi Hayat televizija.

 

 

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img