Slavoj Žižek o BiH: RS se ponaša kao suverena država, islamizacija u Sarajevu napreduje

Slovenac Slavoj Žižek, filozof svjetskog ranga, u autorskom tekstu za Russia Today analizirao je situaciju u BiH kroz prizmu protesta građana koji traže pravdu za Davida Dragičevića i Dženana Memića, kao i netom održanih izbora u našoj državi.

On je naveo da su nasilne smrti dvojice mladića prešle i krute etničke linije, postavljajući pitanje može li nešto konačno uzburkati podijeljenu BiH.

- Reklama -

Čuda se, kaže, ne trebaju tražiti u izborima, koji su prošle nedjelje održani uz mnoge nepravilnosti, i koji su iznjedrili apatiju i indiferentnost, te opet potvrdili tripartitnu podjelu države.

”Danas se, srpski dio sve više i više ponaša kao suverena država, dok u muslimanskom Sarajevu, islamizacija, koja napreduje, svjedoči kako je sve više i više teško dobiti pivo u restoranu ili baru“, napisao je Žižek u jednom dijelu analize.

Govoreći o jedinom čudu koje može spasiti BiH, Žižek navodi uzajamnu podršku građana Sarajeva i Banja Luke u riješavanju slučajeva “Dragičević“ i “Memić“, a što je već demonstrirano u proteklom periodu.

Za Žižeka je, naime, sasvim jasno da je tragično nastradali David bio na tragu korupcije i drugih kriminalnih aktivnosti vladajuće elite, a zbog čega je, navodi on, jednostavno morao nestati.

Žižek zaključuje da se građani malignog tumora, kojeg on naziva korupcija, mogu otarasiti samo djelujući zajedno.

 

 

 

 

 

(klix.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime