Slavlje u Ugljeviku: Obilježena Sveta Petka, krsna slava opštine

Slavske svečanosti opštine Ugljevik počele su litijom ispred hrama Svete Petke Paraskeve, koja je prošla gradskim ulicama, nakon čega je tradicionalno ispred zgrade opštine Ugljevik prelomljen slavski kolač.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije čestitao je rukovodstvu i građanima opštine Ugljevik krsnu slavu i zaštitnicu Svetu Petku Paraskevu.

- Reklama -

– Mi Srbi se na svoje velike praznike okupljamo, držimo i čuvamo ono predanje koje je postalo kroz istoriju, a to je da ne zaboravljamo ono što je najvažnije u našem duhovnom vaspitanju. To su naši svetitelji, svetinje, običaji nikli iz toga, naše cjelokupno nacionalno i duhovno predanje – poručio je episkop Fotije uz ocjenu da Ugljevik polako postaje duhovni centar Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić čestitao je sugrađanima krsnu slavu uz poruku da su građani najvažniji za ovaj kraj.

– Svima vama, dragi Ugljevičani, svom vjernom narodu našeg kraja, želim da čestitam današnji dan i našu krsnu slavu, vama koji ste posvećeni svojim porodicama, privrženi Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnoj vjeri, kulturi, običajima, da vas služi dobro zdravlje, a da naš Ugljevik bude i u narednom periodu, kako je to bio i do sada, veliko gradilište, da bude i dalje napredna sredina – poručio je Perić.

On se posebno zahvalio episkopu Fotiju za sve što čini za opštinu Ugljevik i što sabira vjerni narod ovog kraja.

Perić je episkopu Fotiju poklonio vladičanski štap (patericu) i vladičansko odjejanije u znak zahvalnosti.

Na adresu opštine Ugljevik danas su pristigle brojne čestitke iz bratskih opština Kavadaraca iz Sjeverne Makedonije, slovenačkog Kidričeva, austrijskog grada Presbaum, ugljevičke dijajaspore i drugih.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović uputio je telegram čestitku građanima i načelniku Periću uz želju da Ugljevik nastavi da se kreće putanjom uspjeha.

– Uspjeh je moguć s Vama na čelu, a to je da i u ovom mandatu vodite i predstavljate svoju opštinu, u čemu imate bezrezervnu podršku građana Loznice i mene lično. To je i najbolja garancija nastavka odlične saradnje opštine Ugljevik, za koju ste mnogo dobrog uradili, i našeg grada Loznice – zaključio je on.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime