Slatkiši će biti luksuz: Poskupljuju čokolade, sokovi, žvake u BiH

Sudeći prema najavama trgovaca, uskoro će građani BiH i za čokolade, bombone, morati da izdvoje više novca, a poslastice na tržištu u BiH ćemo se plaćati i do 0,50 KM više.

Tako će većina čokolada, kako se najavljuje, u supermarketima biti iznad 2 KM, a sokovi od pola litra do 1,50 KM, piše Avaz.ba.

- Reklama -

Ova godina od samog početka donosi seriju poskupljenja. Tako  građani BiH od 1. janura, osim što plaćaju skuplje cigarete, za osnovne prehrambene proizvode izdvajaju i do 30 feninga više.

Po višim cjenama, i to za 20 feninga, od ove sedmice u BiH su skuplje i žvakaće gume, koje su godinama koštale 1 KM.

Postaju luksuz

– Nimalo lijepe vijesti za ljubitelje slatkiša – cijene čokolade i čokoladnih proizvoda snažno idu gore. Ne sve, ali većina će ih poskupiti. Kao što već godinama nemamo čokolade od marku, sada će ih većina biti iznad 2 ili 2,50 KM – kazala je radnica na jednom kiosku u centru Sarajeva, prenosi Avaz.

Ona, kao ni drugi trgovci s kojima smo razgovarali, a koji su nam takođe potvrdili da će cijene porasti, nije znala reći koji su razlozi za poskupljenje poslastica. Samo je kazala da će one biti luksuz.

S novim nametima nisu upoznati u Udruženju potrošača Federacije BiH. Gordana Bulić, predsednica Udruženja potrošača Tuzlanske županije, podsjetila je da je kod nas na snazi slobodno formiranje cijena.

– Mi još nismo dobili nikakve informacije o poskupljenju slatkiša. Prozvaćemo trgovce da vidimo o čemu se radi i koji su razlozi za takvo nešto – kazala je Bulić.

Navela je i da će provjeriti je li do promjena u cjenama ovih proizvoda došlo na tržištu u susjednim zemljama.

– Jedino “opravdanje” za ova poskupljenja je lopovluk i ništa drugo. Već godinu dana neki proizvodi su poskupljivali sigurno pet puta. Naročito se to odnosi na osnovne životne namirnice – ulje, brašno, šećer… Dokle više – pita se Šemsa Hasečić iz Sarajeva.

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime