Slatkiši će biti luksuz: Poskupljuju čokolade, sokovi, žvake u BiH

Sudeći prema najavama trgovaca, uskoro će građani BiH i za čokolade, bombone, morati da izdvoje više novca, a poslastice na tržištu u BiH ćemo se plaćati i do 0,50 KM više.

Tako će većina čokolada, kako se najavljuje, u supermarketima biti iznad 2 KM, a sokovi od pola litra do 1,50 KM, piše Avaz.ba.

Ova godina od samog početka donosi seriju poskupljenja. Tako  građani BiH od 1. janura, osim što plaćaju skuplje cigarete, za osnovne prehrambene proizvode izdvajaju i do 30 feninga više.

Po višim cjenama, i to za 20 feninga, od ove sedmice u BiH su skuplje i žvakaće gume, koje su godinama koštale 1 KM.

Postaju luksuz

– Nimalo lijepe vijesti za ljubitelje slatkiša – cijene čokolade i čokoladnih proizvoda snažno idu gore. Ne sve, ali većina će ih poskupiti. Kao što već godinama nemamo čokolade od marku, sada će ih većina biti iznad 2 ili 2,50 KM – kazala je radnica na jednom kiosku u centru Sarajeva, prenosi Avaz.

Ona, kao ni drugi trgovci s kojima smo razgovarali, a koji su nam takođe potvrdili da će cijene porasti, nije znala reći koji su razlozi za poskupljenje poslastica. Samo je kazala da će one biti luksuz.

S novim nametima nisu upoznati u Udruženju potrošača Federacije BiH. Gordana Bulić, predsednica Udruženja potrošača Tuzlanske županije, podsjetila je da je kod nas na snazi slobodno formiranje cijena.

– Mi još nismo dobili nikakve informacije o poskupljenju slatkiša. Prozvaćemo trgovce da vidimo o čemu se radi i koji su razlozi za takvo nešto – kazala je Bulić.

Navela je i da će provjeriti je li do promjena u cjenama ovih proizvoda došlo na tržištu u susjednim zemljama.

– Jedino “opravdanje” za ova poskupljenja je lopovluk i ništa drugo. Već godinu dana neki proizvodi su poskupljivali sigurno pet puta. Naročito se to odnosi na osnovne životne namirnice – ulje, brašno, šećer… Dokle više – pita se Šemsa Hasečić iz Sarajeva.

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime