spot_img
spot_img

Скандал у режији селектора женске пионирске репрезентације БиХ: Док сам ја ту, нећете дизати три прста

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Скандал у женској пионирској кошаркашкој селекцији БиХ. Репрезентативке из Републике Српске, двије 14-годишњакиње, Милица Боснић и Теодора Гвозден из бањалучких клубова Млади Крајишник, односно Феникс биле су изложене мобингу на националној основи, током десетодневних припрема почетком августа у Сарајеву, те турнира у Словенији крајем истог мјесеца, навели су њихови клубови у дописима послатим на адресу Кошаркашког савеза Републике Српске.

У писмима бањалучких клубова, до којих је “Глас Српске” дошао у посјед, стоји да је играчицама било најстроже забрањено да дижу три прста (палац, кажипрст и средњи прст) приликом поготка шута за три поена, а уколико исти покажу репрезентативкама је запријећено “да ће им одсјећи руку”. Такође, није им било дозвољено да се прекрсте приликом уласка у игру, одузимани су им мобилни телефони и читане њихове приватне поруке и преписке, а врхунац свега је пуштање филма о наводном “геноциду у Сребреници” у аутобусу приликом путовања, те чињеница да је у повратку са турнира из Словеније малољетна Теодора Гвозден остављена на граничном прелазу Градишка без најаве родитељима. Потписник Фениксовог саопштења, предсједник тог клуба Дарко Косић написао је да иза свега стоји Јасна Слишко, селектор У14 репрезентације БиХ. Она је у изјави за “Глас Српске” истакла да док је селектор, погођена тројка се неће прослављати са три прста иако је то међународни знак, већ да ће се код ње у тиму дизати средњи, домали и мали прст у том случају.

– Палац, кажипрст и средњи прст заједно неће се дизати док сам ја у репрезентацији. Не знам шта је међународни знак. Поштујем правила ФИБА. За своје одлуке имам подршку људи који су ме овдје поставили, а не знам зашто дијете од 13 година не би поштовало. Апсолутна лаж је да је дјеци забрањено да се прекрсте по уласку на терен или у сличним ситуацијама, а филм о Сребреници, коју уопште не спомињем, јежим се на сам помен никад није пуштан. Дјеца у репрезентацији ће радити како ја кажем, ради мира. Поштујем сваку вјеру, али код нас у селекцији се ниједно дијете није покушало прекрстити, бар ја то нисам видјела – рекла је Слишко.

Селектор пионирки БиХ дотакла се и одузимања телефона и читања порука. Нагласила је да је добила дојаве да поједини тренери подривају њен рад и потврдила је да је читала и преписку Гвозденове са мајком.

– Тачно знам ко је од тренера и шта писао играчицама, у питању су њих двије, три. Само једно вече смо рекли дјеци да донесу телефоне да видимо шта им је писано. Потврдило се оно што смо сазнали. Примијетила сам да ме дијете не слуша, а Теодору нико није оставио на граници, већ када је мајка Милице Боснић дошла по своје дијете, понудила се да превезе и Гвозденову до Бањалуке. Питала сам Теодору да ли жели, она је потврдно одговорила – истакла је Слишко.

Мајка Теодоре Гвозден Магдалена тврди супротно и разочарана је односом селектора према њеном дјетету које је, како каже, због тога чак помишљало и на самоубиство. Наглашава да је све кренуло када је Слишко узела телефоне од дјеце и ушла у поруке.

– Теодора је мојој другој кћерки написала да се боји селектора, да помишља да свашта себи уради. Мени је рекла да јој је Слишко убила вољу, не за кошарком, већ за животом?! Било ми је тешко, тјешила сам је, говорила да издржи, упркос свему. Моје дијете је било изложено правом психичком мобингу, бојала се. Играчицама се сугерисало да се мора навијати за БиХ против Србије, да се не смије аплаудирати Лани Брењо, која је са Србијом освојила злато… Дијете је било “убијано у појам”. Што се тиче остављања на граници, Слишко је рекла Теодори да изађе из аутобуса мимо њене жеље, па је мајка Милице Боснић довезла у Бањалуку. Шокирала сам се кад ме је жена назвала и јавила ми да је покупила дијете, а мени ништа Слишко није јавила – разочарано је истакла Гвозденова.

Челни људи Младог Крајишника и ОКК Феникса траже хитну реакцију Кошаркашког савеза Републике Српске. Генерални менаџер “малених” Бране Човичковић поручује да уколико је све ово тачно, за особе за које се докаже да су тако поступале са дјецом, нема мјеста у спорту.

– Ово се мора испитати. За не повјеровати је да се нешто овако дешава, да постоји једна таква особа у кошарци БиХ која ради са дјецом и овако поступа – кратко је констатовао Човичковић.

Предсједник Феникса Дарко Косић тражи да се спроведе поступак и да се све провјери, те да се санкционишу евентуалне неправилности.

– Није нормално да се ово дешава. Теодора је узорно дијете и захтијевам хитну реакцију – категоричан је био Косић.

Уколико се све покаже тачним биће ово нови ударац за кошарку у БиХ, која је већ уздрмана случајем “застава” са Европског првенства, а Савез ни финансијски не стоји најбоље. Јасно је да би још један случај могао бити погубан за кошарку на овим просторима.

КСРС: Заштитићемо дјецу!

Из Кошаркашког савеза Републике Српске поводом цијелог случаја најавили су покретање захтијева за дисциплински поступак пред дисциплинским судом КС БиХ. То је за “Глас Српске” рекао генерални секретар савеза Драган Ћазић.

– Морамо заштитити дјецу. То је најбитније. О свему сам информисао и Управни одбор КСРС, реаговаћемо хитно – истакао је Ћазић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img