spot_img
spot_img

Скачу цијене прасића, свјежег меса и месних прерађевина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Због несташице смрзнуте свињетине из увоза, те поскупљења овог меса које из Европе долази на наше тржиште, грађани Српске ускоро ће се суочити и са значајнијим поскупљењима свих месних прерађевина.

На ово указују домаћи прерађивачи, који наглашавају да је смрзнуто свињско месо из увоза већ поскупјело за око 30 одсто, али да поскупљења неће стати на овоме. Како објашњавају, посебан је проблем несташица свињетине у Европи, што додатно диже цијене овог меса које БиХ увози, с обзиром на то да имамо све мање стоке из домаћег узгоја, па је у паду и примарна производња меса.

То значи да ће се грађани Српске и БиХ, поред скока цијена живе ваге прасића и свих врста свјежег меса у маркетима и месницама, суочити са новим поскупљењем месних прерађевина. Оне би већ ових дана могле да поскупе за најмање 10 одсто, али само за почетак, с обзиром на то да поскупљење свињетине у Европи у поменутом проценту највероватније није коначно.

– У најави је ново поскупљење и несташица свињског меса у ЕУ, јер и они због кризе смањују узгој. Уназад годину дана драстично су поскупјели и енергенти, док са радном снагом муку муче и европске земље. Све то утиче на смањење производње меса и код њих, па оно што узгоје углавном чувају за своје грађане – објашњава за Српскаинфо власник Месне индустрије „Тривас“ Прњавор и члан Управног одбора СТК Немања Васић.

Према његовим ријечима, поскупјела је замрзнута свињетина која иде за прераду, али и свјеже свињско месо из увоза.

– Свињетина је у набавци већ поскупјела за око 30 одсто, тако да ћемо и ми ускоро морати да дигнемо цијене наших производа за најмање 10 одсто. Неки прерађивачи су то већ урадили, а неки ће ускоро. Ријеч је о поскупљењу салама, свињске печенице, панцете, сувог врата, барене печенице, сланине и врата, те конзервираног програма од свињског меса.

Већ смо тржним центрима најавили поскупљење, што смо по актуелним уговорима у обавези да урадимо мјесец дана раније. С обзиром на тренутно стање и неизвјесност, тражићемо измјену уговора, односно да најава иде 15 дана раније, јер је за очекивати још поскупљења, па да не будемо на губитку – наглашава Васић.

Додаје да прерађивачи из БиХ мање увозе говедину, а да пилетине имамо из властите производње.

– Међутим, домаћих свиња, односно свињског меса, нема на нашем тржишту, тако да нам се спремају велики проблеми. Немамо своје сировине, а она из увоза све је скупља и неисплативија, а све је мање и има – упозорава Васић.

Из Удружења узгајивача свиња РС поручују да већ дуго указују на овај проблем, али да домаћег фармера нико не жели да чује.

– Годинама упозоравамо на прекомјерни увоз меса из Европе, али безуспјешно, а онда је дошла ова велика криза, у којој су енормно поскупјеле житарице. Паралелно, ЕУ забрањује извоз свињетине, јер воде рачуна о прехрамбеној сигурности свог становништва – објашњава за Српскаинфо предсједник овог удружења Мишо Маљчић.

Наглашава да из увоза можемо да набавимо све мање свињетине, док смо свој сточни фонд упропастили.

– Та небрига сад долази на наплату, а коме другом, него обичном човјеку. Још ћемо добро проћи, ако се ситуација додатно не погорша, с обзиром на то да нико прстом не мрда да бар нешто учини у погледу заштите домаће производње. А због неисплативости, све више фармера престаје да се бави узгојем или драстично смањује број свиња – упозорава Маљчић.

Званична статистика показује да је за двије године број свиња у Српској пао за скоро трећину. Наиме, у оборима смо 2020. имали 619.400, а лани 420.000 свиња.

Кад је ријеч о цијенама меса и сухомеснатих производа, они су већ значајније поскупјели уназад годину дана, што значи да свако ново поскупљење додатно оптерећује ионако пренапрегнуте кућне буџете већине грађана.

Примјера ради, од јануара лани до истог мјесеца ове године, килограм јунетине са костима у просјеку је поскупио за скоро 33 одсто, телетина без кости за 15, свињетина без кости за преко 35, свјежа пилетина за 29 одсто. У овом периоду, килограм сувог свињског врата просјечно је поскупио за 3,74 КМ, саламе и шункарице за 2, чајна кобасица за 2,3 КМ, подаци су Завода за статистику РС.

МЕСАРИ ЧЕКАЈУ ПОТЕЗ СВИЊАРА

Да ли ће у наредном периоду доћи до новог поскупљења меса у месницама, прије свега свињетине, зависи од тога хоће ли домаћи узгајивачи подићи цијену прасића.
Како кажу у једној бањалучкој месници, уназад годину дана јунетина и телетина су поскупјеле за око 30 одсто, а килограм телећег бута сада кошта и до 31 КМ.

– Цијене су већ неко вријеме стабилне, а главни разлог поскупљења меса је чињеница да је на тржишту све мање домаће стоке. Оскудна понуда и повећана тражња су учиниле своје, па је месо за годину дана поскупјело за скоро трећину – кажу за Српскаинфо у овој месници, нагласивши да би до поскупљења свињетине могло да дође ако домаћи произвођачи подигну цијене.

Тренутно, килограм прасића креће се између 7,5 и 8 КМ, а само прије двије седмице килограм живе ваге је на сточним пијацама коштао 6,3-7 КМ. Дакле, до поскупљења је дошло још док траје пост, што се раније није дешавало. Узгајивачи поручују да ће пред Васкрс и Ђурђевдан цијена прасића бити далеко виша, јер је тражња далеко већа од понуде. Објашњавају да грађани скупо плаћају домаће прасиће, јер је због увоза смањен број крмача.

– Најприје смо имали пандемију, а онда је дошла ова постпандемијска криза праћена драстичним растом цијена енергената и репроматеријала. У јулу лане поскупљења су се сударила са сушом, па су услиједили велики губици у производњи. Од уложених 100, нисмо могли да извучемо ни 60 КМ, и људи су почели да се рјешавају баласта. Зато не чуди што је у 2022. поклано 10.000 крмача, с обзиром на то да су биле прескупе за одржавање – наглашава Маљчић.

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img