spot_img
spot_img

Скачу цијене меса и хљеба

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Енормно поскупљење житарица и уљарица, које чине основу за исхрану стоке, задаје ударце домаћим произвођачима, који су принуђени да у наредном периоду дижу цијене својих производа, првенствено меса и хљеба.

Да су месо и пекарски производи први на удару упозорила је и Организација УН за пољопривреду и храну (ФАО), из које наводе да су цијене основних намирница широм свијета протеклих мјесеци знатно порасле и у просјеку су за трећину више него прошле године.

Навели су да је цијена кукуруза скочила за 60 одсто у односу на просјечну цијену у прошлој години, док су остале житарице поскупјеле за око 26 одсто. Према њиховој рачуници, тона пшенице у мају прошле године на берзи сировина у Франкфурту коштала је 185 евра, сада кошта 251 евро.

– Разлози за драстичан скок цијена основних намирница су, осим лоше жетве, више цијене сирове нафте и трошкови транспорта – навели су из ФАО и додали да је примијећен и велики раст цијене шећера, који је поскупио за чак 60 одсто. Из ове организације појашњавају да ће се скок цијена сировина осјетити током свакодневне куповине, јер ће произвођачи кекса, хљеба и чипса због скупих сировина повећати цијене, док ће месо поскупјети, јер су кукуруз и соја основне сировине за исхрану животиња.

Да је поскупљење неминовно потврђују и домаћи произвођачи, којима је раст цијена житарица, како кажу, ставио нову омчу око врата.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади у РС Горан Митровић рекао је за “Глас Српске” да су уљарице и житарице енормно поскупјеле.

– Цијене меса су такве да ми уз ово поскупљење хране за стоку немамо баш никакве рачунице. Потонули смо скоро до дна и не знам како ћемо се ишчупати из ове кризе. Сигурно да ћемо морати поскупити своје производе, а питање је онда каква ће бити потражња и да ли ћемо успјети доћи до било какве зараде – рекао је Митровић.

Поскупљење житарица задаје проблеме и мљекарима у Српској.

– Откупна цијена млијека и кукуруза је изједначена. Вишак млијека из западне Европе стиже на наше тржиште и то нам такође задаје проблеме – рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је за “Глас” да је евидентно да цијене основних прехрамбених намирница расту, од брашна, уља до шећера.

– Све житарице су поскупјеле, тако да се може очекивати поскупљење и пекарских производа. Цијене брашна су већ скочиле за око десет одсто, тако да смо и ми за неколико процената поскупили неке производе, али ће сигурно доћи до новог скока цијена. Нема несташице, али ми свакодневно збрајамо штету – рекао је Тривић, који је и власник компаније “Крајина клас”, у оквиру које послује и ланац пекара “Мања”.

Једнократна помоћ

Владимир Усорац је рекао да су се мљекари до сада некако сналазили, али да им је “вода дошла до грла” и да више сами не могу.

– Затражили смо једнократну помоћ од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, јер не можемо даље сами – рекао је Усорац.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img