Sjećanje na žrtve ustaškog zločina

U Spomen-području Donja Gradina danas je polaganjem vijenaca, te služenjem parastosa obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Na osnovu ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio međunarodni centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima ubijeno i nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. Velikom broju okupljenih građana obratili su se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.

- Reklama -

“Ubijali su nas gdje su stigli, bez povoda. Očigledno su u tome uživali jer nikada nisu stali, prestali, čuli zov i plač majke i djeteta”, kazao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju stradanja u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Dodik je istakao da je Republika Srpska stvorena kao odgovornost i zov srpskog naroda, a ne da se učini zlo nekom drugom narodu.

“Republika Srpska je stvorena kao odgovornost i zov Srba, ne da učini zlo drugim narodima. Sredinom devedesetih godina nam je pokušano da se inputira da smo pokušali nekoga ubijati. Mi smo branili svoju slobodu, svoje kuće i nećemo odustati od nje. Nećemo pasti u strah i iluzije stvaranja društva na kakvom je propala bivša Jugoslavija. U svijetu koji je u neredu vidimo da je najvažnije da prizivamo mir, među ljudima, narodima, državama. Mir među nama, koji živimo ovdje, da bi mogli da se rehabilitujemo kao nacija, narod i da bi mogli graditi naše porodice, kuće”.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je poručila da se neće dozvoliti da se strašni zločini počinjeni u Jasenovcu negiraju, opravdavaju i zaborave.

Gojković je istakla da, u ime sećanja na jasenovačke žrtve, kao i u ime mladosti koja dolazi, svaki dan i na svakom mestu moramo glasno da govorimo o strahotama i stradanju u jednom od najužasnijih koncetracionih logora Drugog svetskog rata, kako se zločin više nikada ne bi ponovio.

U Donjoj Gradini vijence su položili i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić i predsjednik SDS-a Vukota Govedarica. Govedarica je poručio da je Jasenovac majka svakog zla na ovim prostorima.

“Od moderne, evropske države Hrvatske traži se da se konačno i nedvosmisleno odredi prema ovom užasnom mjestu i da se najoštrije suprotstavi svakom pokušaju da se žrtve umanje i da ni po koju cijenu ne dopusti da jedna naopaka i neljudska ideologija i danas nalazi načine da digne glavu u Republici Hrvatskoj”, poručio je Govedarica.

 

 

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime