Sjećanje na dječaka Slobodana Stojanovića

Parastos dječaku Slobodanu Stojanoviću i drugoj nevino stradaloj djeci biće služen u porti Hrama Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika.

Porodica i predstavnici boračkih organizacija Zvornika položiće cvijeće i prislužiti svijeće na mjesnom groblju gdje je sahranjen Stojanović.

Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika Elfeta Veseli, koja je bila pripadnica Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica, Armije BiH.

Prije 26 godina, jedan dječačić, Slobodan se zvao, pobjegao je sa roditeljima i sestrom iz obližnje Donje Kamenice. U zoru su krenuli iz sela u kome su bili manjina. Poveli su četiri, pet koza i stigli u zaseok Dženarike. Eh, spas. Kum koji ih je prihvatio, sve je delovalo, makar na tren, idilično u tim strašnim danima.

A onda je mali Slobodan, 11 godina je tad imao, uzviknuo “Tata, ostao mi Lesi na lancu!”. Otrgnuo se iz majčinih ruku i trčeći, preko brda, otišao ka svom selu, po voljenog psa. Bio je 4. jun 1992.

Roditelji su danima molili komšije da im vrate dijete. Čak su srpske vlasti, pa i sama vojska, nudili razmjenu. Nije bilo odgovora. Ni poziva. A onda je došla 1993. Tačno godinu i 12 dana od tog trka po psa, dječakovog oca Iliju su zvali u Vatrogasni dom u Zvorniku.

Tamo su mu pokazali sina. Ono što je od njega ostalo.

Malom, 11-godišnjem Slobodanu, ruke su bile odsječene do lakta. Izbijeno mu je šest zuba gornje vilice. Svaki prst, baš svaki prst na oba stopala, bio je odsječen. Koža i meso oguljeni. Na grudima – četvrtast otvor. Nož “radio”. Na kraju i metak – upucan je kroz jednu sljepoočnicu. Izašao je na drugu, skrativši mu muke.

Slobodan je identifikovan DNK analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.

Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, koje su tada prenijeli mediji, dijete je svirepo ubijeno – stomak mu je bio izrezan u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.

Sud BiH je 8. maja izrekao prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića.

 

 

 

(nezavisne.com/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime