spot_img
spot_img

Синдикална потрошачка корпа за септембар 2.993,50 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Синдикална потрошачка корпа коју је Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине (СССБиХ) израчунао за септембар ове године износи 2.993,50 КМ.

Просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ за јули ове године, према подацима Федералног завода за статистику, износила је 1.257 КМ. Минимална плата према одлуци Владе ФБиХ је 596 КМ. Покривеност Синдикалне потрошачке корпе просјечном платом је 41,99 посто. Покривеност Синдикалне потрошачке корпе минималном платом је 19,91 посто.

Како наводе из СССБиХ, до појефтињења Синдикалне потрошачке корпе у односу на претходни мјесец дошло је искључиво због смањења трошкова у категорији образовање и култура (трошкови набавке уџбеника и школског прибора су били дијелом израчуна за мјесец аугуст).

Приликом израде Синдикалне потрошачке корпе у обзир је узета просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ, те минимални трошкови живота четверочлане породице коју чине двије одрасле особе и два дјетета, од којих је једно у средњешколском, а друго у узрасту основца.

Потрошачку корпу чине категорије – прехрана (41,37 посто учешће у Синдикалној потрошачкој корпи), становање и комуналне услуге (13,18 посто), хигијена и одржавање здравља (9,11 посто), образовање и култура (11,69 посто), одјећа и обућа (13,36 посто), пријевоз (4,61 посто), одржавање домаћинства (6,68 посто учешће у Синдикалној потрошачкој корпи).

У категорији прехрана кориштене су цијене из три трговачка центра за 86 артикала. Када је ријеч о хигијени и одржавању здравља убројани су трошкови за десет ставки, а за становање и комуналне услуге трошкови за шест ставки, саопћено је из СССБиХ.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img