Синдикална потрошачка корпа у марту 2.892 КМ - nula49.com
spot_img
spot_img

Синдикална потрошачка корпа у марту 2.892 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Синдикална потрошачка корпа коју је Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине (СССБиХ) израчунао за мјесец март 2023. године износи 2.892 КМ.

Просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ за мјесец јануар 2023. износила је 1.208 КМ (посљедњи податак објављен од стране Федералног завода за статистику).

Минимална плата према Одлуци Владе ФБиХ је 596 КМ. Покривеност Синдикалне потрошачке корпе просјечном платом је 41,77 посто. Покривеност Синдикалне потрошачке корпе минималном платом је 20,61 посто, објавио је СССБиХ.

Приликом израде Синдикалне потрошачке корпе у обзир је узета просјечна плата исплаћена у Федерацији БиХ те минимални трошкови живота четверочлане породице коју чине двије одрасле особе и два дјетета, од којих је једно у средњошколском, а друго у узрасту основца.

Саму потрошачку корпу чине сљедеће категорије (поред назива се налази проценат учешћа појединачне категорије у синдикалној потрошачкој корпи): Прехрана 43,36 посто, становање и комуналне услуге 13,70 посто, хигијена и одржавање здравља 8,09 посто, образовање и култура 10,72 посто, одјећа и обућа 12,44 посто, пријевоз 4,77 посто и одржавање домаћинства 6,92 посто.

У категорији прехрана кориштене су цијене из три трговачка центра за 86 артикала. Када је ријеч о хигијени и одржавању здравља убројани су трошкови за десет ставки, а за становање и комуналне услуге трошкови за шест ставки.

 

 

 

(federalna.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img