spot_img
spot_img

Сестре дипломирале у истом дану

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Расле су под једним кровом, међусобно се помагале, заједно улазиле у свијет одраслих, а онда у истом дану – дипломирале.

Сестре Маријана (25) и Дејана (23) Пераћ из Ораховљана, надомак Мркоњић Града, у сриједу су, себи за будућност, а родитељима за понос, стекле диплому Економског факултета Универзитета у Бањалуци.

Маријана је оцјеном девет одбранила дипломски рад на тему “Модели осигурања депозита и утицај на повјерење јавности”, а Дејана десетком на тему “Компаративни приказ неквалитетних кредита у Босни и Херцеговини и региону”.

Некада, на средини студија, причале су сестре Пераћ како би им била велика жеља да исти дан дипломирају. Испоставило се да живот пише романе…

“Нисмо ни слутиле да ће то постати истина. Када смо се некако приближиле по броју испита, одлучиле смо да сачекамо једна другу, упутиле молбу и менторима, као и Студентској служби, који су веома радо прихватили нашу молбу”, присјећа се Маријана.

Несумњиво је, додаје, било доста одрицања током претходног периода, али…

“Ми смо имале срећу што смо собу у Студентском дому дијелиле са најбољим другарицама, заједно смо увијек училе па нам је и вријеме учења увијек било забавно”, прича Маријана за “Независне новине”.

Дејана додаје да је све неупоредиво лакше кад знате шта желите да постигнете.

“Кад размислим мало боље не бих рекла да је било превише одрицања. Кад јасно знате шта вам је циљ – идете према томе свом снагом, па на оно што је пролазило поред вас не гледате као на нешто чега се одричете, јер то заправо и нисте жељели. Једино што нам је теже падало јесте раздвојеност од породице и одрицање у том смислу”, каже Дејана за “Независне новине”.

Увјериле су се сестре Пераћ и на властитом примјеру да без муке нема науке.

“У фебруару ове године сам, спремајући испит из теорије и политике биланса, провела око 20 сати учећи, одспавала 20 минута и отишла на испит”, присјећа се Дејана.

Али, вриједило је, додаје на то Маријана.

“Као економиста рећи ћу да се свака инвестиција у себе и своје знање исплати”, истиче Маријана.

Планирају оне и даље наставити школовање на Економском факултету, али упоредо ће тражити и посао, а увијек им је, додају, приоритетни план држати се заједно. С нестрпљењем ове сестре, како кажу, очекују да виде шта им носи будућност.

Будућност ће, извјесно је, у домаћинство Пераћ донијети још једну факултетску диплому. Имају оне и сестру Драгану (17), ученицу трећег разреда средње Машинске школе, смјер техничар машинске енергетике, која такође планира студирати, с тим што ће се, по свему судећи, посветити природним наукама.

Посветили су родитељи својим мезимицама све што је требало највољенијим бићима. Резултат није изостао.

“Ми као родитељи не знамо тачно дефинисати овај осјећај, али само знамо да смо се данас осјетили као најбогатији људи на свијету. Препоносни смо на нашу дјецу и желимо свим родитељима да доживе тај осјећај”, причају поносни родитељи Верослава и Младен Пераћ.

Задовољство не крију ни на Економском факултету Универзитета у Бањалуци.

“Случај да студенти, као што су сестре Маријана и Дејана Пераћ, дипломирају исти дан је несвакидашњи, али свакако представља посебан догађај за наш факултет. Сестре Пераћ су добри студенти и надамо се да ће наставити да се усавршавају и напредују у каријери”, рекао је за “Независне новине” декан Миленко Крајишник.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img