spot_img
spot_img

Шеранић: Одобрен увоз руске вакцине у РС, вакцинација од сљедеће седмице

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Министарство здравља Републике Српске данас је издало рјешење којим је одобрен увоз 2.000 доза вакцине “Спутњик”, на захтјев увозника “Крајинагруп” Бањалука, а прва вакцинација могла би почети већ сљедеће седмице.

Ресорни министар Ален Шеранић, за Радио Републике Српске рекао је да се, осим 200.000 доза руске вакцине за Републику Српску, током овог мјесеца очекују и прве количине вакцина из “Ковакс” механизма за БиХ.

Српска је, истиче министар, исказала потребу и за кинеску вакцину, а до љета очекује интензивну имунизацију.

“Прве вакцине “Спутњик” биће довољне за имунизацију 1.000 особа и намијењене су здравственим радницима у одјељенима за ковид”, истиче министар Ален Шеранић.

Додаје да очекују 200.000 доза вакцине крајем фебруара, те још толико у марту, када ће почети масовнија имунизација. Прва, са количином вакцина које су стигле, може почети већ сљедеће седмице.

“Ја сам данас потписао рјешење о интервентном увозу везано за ову количину вакцина која је доспјела за потребе Републике Српске, тако да ће, сходно законским процедурама, овлаштени дистрибутер имати могућност сада да заврши царинске процедуре увоза, да преузме вакцине и потом да их упути Агенцији за лијекове БиХ која треба да изда рјешење везано за контролу квалитета. Очекујемо да, уколико то буде готово у сљедећој седмици, тада би се могло почети и са апликацијом самих вакцина”, нагласио је Ален Шеранић.

Предузеће “Крајинагруп” Бањалуке званично је добило посао набавке 200.000 руских вакцина за Републику Српску у износу од близу 11 и по милиона марака.

Говорећи о динамици вакцинације, министар Шеранић је рекао да ће примарни бити здравствени радници, старија лица и лица са хроничним обољењима.

“Важно је да смо покренули активности на евиденцији свих лица која буду хтјела да се вакцинишу како би смо могли да имамо адекватан план и благовремено обавјештавамо грађане пријављене за вакцинацију. Очекујем да ће динамика вакцинације здравствених радника ићи брже и да неће настајати гужве”, додао је Ален Шеранић.

Говорећи о “Ковакс” механизму набавке вакцина против вируса корона, министар здравља је рекао да је Република Српска прошле године уплатила око седам милиона марака за набавку вакцина преко овог програма за вакцинацију 200.000 лица. Прве вакцине и из овог програма, Шеранић истиче, могле би доћи у овом мјесецу.

“Ми смо добили обавијест да се планира да се у другој половини фебруара према БиХ испоручу 23.400 доза Фајзерове вакцине, а да би се у марту размишљало о испоруци веће количине Астра-Зенекине вакцине”, нагласио је министар Ален Шеранић.

“Српска је изразила интерес и за кинеску вакцину, а Министарство здравља Српске очекује вакцинацију од 40 до 50 одсто становништва. Грађанима, уколико то буде могуће, биће понуђен избор вакцине коју желе да приме”, рекао је министар Шеранић.

Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за информисање УИО, потврдио је за “Независне” да се вакцине и даље налазе на сарајевском аеродрому, у комори под температурним режимом.

“Царинска процедура увоза вакцина из Русије још није окончана. И даље се чека да увозник достави сву неопходну документацју за обављање увозног царинског поступка. Неопходно је да овлаштени шпедитер прво поднесе царинску пријаву (бразац ЈЦИ), за увозно царињење и приложи сву потребну документацију, између осталог и рјешење Министарства здравља РС, јер је ријеч о интервентном увозу”, казао је данас Ковачевић.

Додаје да чим се поднесе царинска декларација за увозно царињење и буде приложена сва неопходна документација, царинска служба ће врло брзо завршити поступак.

Драгослав Поповић, консултант УНИЦЕФА, рекао је да ће обећање “Ковакс” програма о испоруци вакцина против вируса корона бити испуњено, те да мисли да ће БиХ вакцине добити врло брзо. Рекао је да је један од кључних проблема био и то што су многе земље наручивале више вакцина него што им је потребно.

“Сигуран сам да ће ‘Ковакс’ заживјети. Прве испоруке су кренуле и у земље региона. Мислим да ће БиХ бити прва земља у региону која ће их примити врло брзо”, рекао је Поповић.

Додик: Руске вакицине које су стигле у Сарајево намијењене за РС

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да су руске вакцине против вируса корона “спутњик ве”, које су стигле на сарајевски аеродром, намијењене Републици Српској за вакцинацију медицинског особља у ковид одјељењима.

Додик је рекао новинарима у Источном Сарајеву да је Република Српска наручила и платила те вакцине.

“Ми смо се опредијелили за набавку вакцина кроз програм `Ковакс`. Република Српска је уплатила 6,5 милиона евра, а тај програм не функционише. Федерација БиХ је каснила са уплатом и омогућили су да каснимо у приоритетима за испоруку”, навео је Додик.

Према његовим ријечима, представник УН за програм вакцина против вируса корона је одредио рок за уплату новца како би расподјела вакцина почела крајем јануара или почетком фебруара, да би у свему томе код уплате ФБиХ каснила.

“Република Српска ће добити вакцине за 6,5 милиона евра, ФБиХ за оно што је платила и не идемо више на тај заједнички програм. Мислим да је то била грешка. Ми смо могли да обезбиједимо, а покушавамо и обезбједити нове вакцине путем наших контаката са Русијом и Кином”, нагласио је Додик.

Он је рекао да Република Српска током фебруара треба да од Русије, односно произвођача, добије око 100.000 вакцина.

“Да ли ће то бити у оваквим драматичним околностима дистрибуције вакцина у свијету, видјећемо. Ми смо у приоритету и ми ћемо их добити”, поручио је Додик и истакао да је Српска спремна да ФБиХ, уколико то затражи, позајми 10.000 или 15.000 вакцина.

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img