spot_img
spot_img

Шеик дигао Дервенту на ноге: Дијелио новац, златне сатове и телефоне

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Четвородневна, приватна, посјета пребогатог шеика Уједињених Арапских Емирата Дервенти изазвала је несвакидашњу пажњу, узбуркала духове, али и, између осталог, посрећила се најмлађим и најстаријим житељима града на Укрини.

Више златних сатова, телефона и других драгоцијености, завршило је у рукама Дервенћана, као лични дар шеика Талиб бин Сакр ал Кашимија, а осим срећне дјечице, која се тог дана затекла на улици, стари и немоћни у овдашњем Старачком дому, уз симболично љубљење руку, почашћени су и са по 100 марака!

Међутим, првобитно је као гром из ведра неба градом одјекнула гласина да би се у шеиковим рукама ускоро могао наћи посавски “Бисер”. Велелепни и једини хотел у центру Дервенте, гдје се уважени гост из Катара смјестио са сарадницима, личним куваром и обезбјеђењем. Ту спекулацију отклањају Миле и Бранислав Новић, отац и син, власници хотела, који су и угостили шеика.

“Тачно је да смо још раније отворили могућност продаје хотела, али ту понуду нисмо ни поменули, а камоли о томе преговарали, како наш цењени гост не би, можда, помислио да је наше гостопримство и пријатељство проистекло из интереса”, каже Миле Новић.

Млађи Новић појашњава да је ријеч о узвратној посјети шеика којег је он прије више мјесеци случајно упознао. Посјета Дервенти је, заправо, узвратна за шеиково изузетно гостопримство Новићима у Сарајеву.

“Дервента не памти да је један такав гост, а поготово владар, изузетном једноставношћу, непосредношћу и широким срцем, разгалио срца и напречац придобио симпатије њених житеља који су га упознали. Свако дијете које је срео целивао је у главу, а кориснике Старачког дома “Луг” љубио у руку и, такође, новчано частио”, прича Бранислав.

У тој установи кажу да нису могли ни сањати да ће их “неко са стране” изгрлити као најрођеније, частити “стотком”, и то још шеик.

Наравно, даровано је и особље “Бисера”, домаће обезбјеђење, а за најмлађе Новиће у Лондону су поручени најновији телефони.

“На моје ријечи да се ми осећамо неугодно због свих тих дарова, шеик је узвратио да је за њега ‘грех пропустити прилику да, ако већ може, некога усрећи'”, објашњава ту великодушност Бранислав.

Како сазнају Новости, ипак, није ишло све тако бајно. Извор говори да су се неки овдашњи званичници првобитно појавили у спортској и ловачкој одећи. Тек када су им дјеца путем интернета провјерила да је шеик Талиб члан породице Ал Кашими, владара једног од седам емирата у саставу УАЕ, са многобројним објектима, не само у БиХ, вратили су се “краватирани и обучени као цвјетови”.

Шеик Талиб је присуствовао купу Дервенте у латиноамеричким плесовима, заједно са челним човјеком општине, Милорадом Симићем, који је изненада приспјелом госту пожелео добродошлицу.

Шеик је узвратио да је очаран људима и градом са изванредним положајем, једнако удаљеним од пријестоница као што су Београд, Загреб и Сарајево.

“Надам се да ћемо у овај прелијепи град довести арапске инвеститоре и туристе у циљу његовог даљег развоја”, рекао је шеик након посјете “Мрежи Network“, аустријској фирми у Дервенти гдје је рађен сат у Меки у Саудијској Арабији, званично највећи сат на свијету.

Новићи ће, кажу, шеику Талибу уприличити и вишедневну посјету Београду.

“Захваљујући једном пријатељу удесићемо и вожњу авионом изнад српске пријестонице, а шеик ће посјетити и амбасадора своје земље као и пријатеља, инвеститора ‘Београда на води'”, каже Бранислав Новић, дио београдског програма шеикове посјете.

 

 

 

 

(novosti.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img