spot_img

Šefovima nove limuzine, a vojska jede konzerve

Published:

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš i njeni zamjenici Boris Jerinić i Sead Jusić uskoro će se voziti u novim službenim limuzinama, koje će biti plaćene sredstvima poreskih obveznika s oko 200.000 KM.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, tender za nabavku vozila već je raspisan, a 4. jula komisija MO BiH odlučiće kojem će isporučiocu povjeriti posao nabavke novih vozila.

Podsjećamo da je loša situaciju u samom sistemu odbrane, te da se vojska hrani loše, jednolično, i to najviše konzerviranom hranom.

Boris Jerinić potvrdio je za “Nezavisne” da vozila uskoro stižu. No, on kaže da je sve urađeno u skladu sa zakonom i već utvrđenim Pravilnikom Vijeća ministara BiH.

“Tačno je da se radi o vozilima za ministra i dva zamjenika, a po odluci koju je ranije usvojio Savjet ministara. Za vozilo za ministricu Pendeš planirano je najviše 100.000 KM, a za zamjenike najviše po 50.000 KM”, pojašnjava Jerinić. Na pitanje zašto uopće nova vozila i zašto ovako skupa, odgovorio je da je stara trebalo da zamijene još prije dvije godine.

“Nismo to uradili tada, sada smo planirali za ovu godinu. Moje je vozilo prešlo oko 350.000 kilometara, dakle to su vozila nabavljena 2011. i već im je šesta godina”, kaže Jerinić.

Nije, međutim, mogao da odgovori koja vrsta vozila je u pitanju, navodeći da se u to ne miješa, niti ga to zanima, te da će cijeli proces biti javan i transparentan. No, po svemu sudeći, on i kolega Jusić mogli bi da dobiju nove pasate, a ministrica Pendeš audi A4 ili A6, što je već postalo stvar prestiža u institucijama BiH.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH 2013. godine donijelo je Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih motornih vozila u državnim institucijama, po kojem je, primjera radi, ministrima dopušteno da kupuju vozila do 100.000 KM, a zamjenicima do 50.000 KM, što je samo po sebi (zbog određenih maksimalnih cijena) za javnost i nevladin sektor više nego sporna odluka. S tim u vezi, po ovom pravilniku, ni Pendeševa ni zamjenici sam zakon nisu prekršili. No, i u ovom slučaju postavlja se pitanje etičnosti odluka bh. političara.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img