Sebiji Izetbegović oduzeto akademsko zvanje magistra medicinskih nauka - nula49.com
spot_img
spot_img

Sebiji Izetbegović oduzeto akademsko zvanje magistra medicinskih nauka

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sebiji Izetbegović oduzeto je akademsko zvanje magistra medicinskih nauka, što znači da je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i profesorica na Medicinskom fakultetu u ovom gradu ostala bez diploma.

Ovu odluku, većinom glasova, usvojio je Senat Univerziteta u Sarajevu, na vanrednoj sjednici, na kojoj je razmatrana diploma Izetbegovićeve, koja je supruga lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Senat je, kako je saopšteno, odluku donio na osnovu analize komisije, koju je predvodio Muhamed Ajanović, inače, dekan Stomatološkog fakulteta.

Za poništenje diploma Sebije Izetbegović glasalo je 30 članova Senata, protiv je bilo pet, a suzdržanih je bilo šest.

“Na osnovu člana 61 Zakona o visokom obrazovanju, Senat UNSA je razmatrajući analizu Komisije u predmetu provjere isprave vezane za postdiplomske studije prof. dr Sebije Izetbegović od 23. februrara na 34. vanrednoj sjednici održanoj danas usvojio je analizu komisije. Zadužuje se rektor Univerziteta da donese rješenje kojom se poništava upis u matične knjige Medicinskog fakulteta na ime Izetbegović Sebija koja je odbranila magistarsku tezu i time stekla naučni stepen magistra jer nije ispunila sve obaveze na Medicinskom fakultetu na način koji je propisan i prema propisima koji su bili na snazi. Zadužuje se stručna služba UNSA da u Službenim novinama KS oglasiništavnim predmetni upis. Zadužuje se Medicinski fakultet da pristupi reviziji matičnih knjiga i evidencija”, stoji u saopštenju koje je pročitao Rifat Škrijelj, rektor UNSA.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, ali se protiv nje može pokrenuti postupak pred sudom u Sarajevu u roku od 30 dana.

Sebija Izetbegović odmah je objavila da će pokrenuti krivične prijave za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlasti, za diskriminaciju kao i za iznošenje neistina u pokušaju njene diskreditacije kao redovnog profesora UNSA.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img