spot_img
spot_img

СДС подијељен због кандидата за члана Предсједништва БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједништво СДС-а, на сједници која је заказана за понедјељак, требало би да изађе са именима кандидата за функције члана Предсједништва БиХ и оно што је извјесно јесте да ће Главни одбор странке на сједници у првој половини јуна морати да одлучи да ли ће у ову трку ићи Милан Миличевић, начелник општине Теслић, или Мирко Шаровић, предсједник странке.

У овом тренутку није искључена могућност да само чланство предложи кандидата, што је и статутарна одредба ове странке која се није увијек поштовала, а и представници општинских одбора имају могућност да на самој сједници предложе неког од кандидата за функцију члана Предсједништва БиХ.

Зоран Латиновић, генерални секретар СДС-а, потврдио је “Независним новинама” да ће сједница Предсједништва СДС-а бити одржана у понедјељак, те да је могуће да се изађе са именима кандидата, али да ипак коначну ријеч даје Главни одбор ове странке, чији је састанак прелиминарно планиран за 5. јун.

“Предсједништво СДС-а ће одлучити када ће бити одржана сједница Главног одбора и са којим дневним редом. У сваком случају, биће одржана у првој половини јуна, јер већ од 22. јуна почињу тећи рокови Централне изборне комисије БиХ за достављање листа и имена кандидата”, рекао је Латиновић.

Из неколико извора нам је потврђено да су кандидатури најближи Миличевић и Шаровић те да унутар самог СДС-а још нема договора у вези с тим питањем, због чега се на терену активно лобира за једног или другог кандидата.

“Предсједништво странке је више наклоњено Шаровићу, али подршка у Главном одбору је на страни Миличевића. Ситуација се може промијенити за дан с обзиром на то шта се дешава у странци па и то да се њих двојица договоре ко ће бити кандидат. Чланство хоће Миличевића и више је за њега, али су функционери странке на страни Шаровића”, испричао је извор “Независних новина”.

Исти извор наводи да се у јавности могу чути и имена неких других потенцијалних кандидата, али да се засад у самој странци “вага” између два имена, односно између Миличевића и Шаровића, те да трећи ту нема шансе, осим ако би сви стали иза тог трећег, што је готово немогуће очекивати.

Миличевић нам је рекао да би најбоље било да чланство и општински одбори предложе кандидата те да је тако Статутом СДС-а и дефинисано те да то потврди Главни одбор који доноси одлуке о најважнијим питањима.

“И на сједници Главног одбора могу предложити кандидата. Предсједништво СДС-а ће сигурно дати свој став, у ствари може и не мора дати свој став, јер је он савјетодаван, а одлуку доноси Главни одбор, гдје су представници општинских и градских одбора. То је статутарна одредба и није увијек тако било”, рекао је Миличевић за “Независне новине”.

Још раније, Миличевић је истицао да је СДС одавно, и то почетком године, требало да изађе са именом кандидата како би имао времена да се посвети кампањи и да га јавност упозна, међутим са његовим мишљењем нису се слагали у СДС-у, у којем ће, како ствари сада стоје, као и пред сваке изборе и кандидатуре бити веома бурно.

СДС-овог кандидата подржаће и ПДП, који је крајем прошле године истакао кандидатуру Јелене Тривић за једну од двије инокосне функције, а на крају је одлучено да та кандидатура буде за предсједника Републике Српске, тако да је СДС-у остало да да кандидата за члана Предсједништва БиХ.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img