Састанак са Шмитом пољуљао би српско јединство - nula49.com
spot_img
spot_img

Састанак са Шмитом пољуљао би српско јединство

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Јединство политичких партија из Републике Српске након што је Валентин Инцко, бивши високи представник у БиХ, наметнуо допуне у Кривичном закону БиХ и забранио негирање геноцида, било је кратког даха, а судећи по јучерашњим ставовима, питање је дана када ће почети међусобне партијске оптужбе за издају договора и српских националних интереса.

Након што је Милорад Додик, лидер СНСД-а, рекао да је спреман да се политичари из Републике Српске на Јахорини састану са Кристијаном Шмитом, новим високим представником у БиХ, али само као са бившим послаником и министром пољопривреде Њемачке, одмах су реаговали из опозиционих партија истичући да Додик нема мандат да одлучује с ким ће се они састајати, али и да не би били изненађени његовим евентуалним кршењем договора и састанком са Шмитом.

Можда је занимљивије и то што у највећој опозиционој странци нису начисто треба ли или не треба отићи на састанак са новим високим представником, јер у само два дана из те партије стигла су два поприлично различита саопштења.

Прво је Милан Миличевић, предсједник Главног одбора СДС-а, саопштио да ће се Додик за 15 дана састати са Шмитом те да се ради само о представи за јавност, и у истом саопштењу истакао да се “не може игнорисати долазак високог представника, јер је он већ ту”.

“Ми о њему можемо имати своје мишљење, које може бити позитивно или негативно. Можемо да говоримо да ли је изабран у складу са процедурама или не, али не можемо игнорисати чињеницу да високи представник наставља своје дјеловање у БиХ. О проблемима у БиХ морамо разговарати”, саопштио је Миличевић.

Одмах други дан из СДС-а је стигло саопштење да на састанку лидера политичких партија с Александром Вучићем, предсједником Србије, није било никаквих разговора о састанку са Шмитом, а поготово не о заједничком састанку.

“За било какве разговоре са Шмитом СДС ће доносити одлуке самостално, а то у име СДС-а неће радити Додик нити ико други”, саопштили су јуче из СДС-а.

Иначе Додик је у сриједу поново рекао да Српска не прихвата Шмита као високог представника и да неће разговарати с њим, а на констатацију да је Шмит спреман да се неформално састане са представницима Републике Српске, Додик је рекао да може на Јахорини, али само као са бившим послаником њемачког савезног парламента или са бившим министром пољопривреде.

Такође, Додик је том приликом рекао да вјерује да ће јединство у Републици Српској које је постигнуто опстати, али истовремено истичући да би то могла угрозити слабост неког појединца.

“Кључна критична маса биће очувана дугорочно”, рекао је Додик.

Одмах након Додикових изјава, прије свега оне да је могуће да на Јахорини дође до састанка представника РС са Шмитом, почели су да реагују у опозиционим политичким партијама тврдећи да “Додик од почетка игра игру и да ће се први састати с њим, упркос договору да се то не ради”.

Међутим, када је ријеч о том договору, из незваничних разговора са појединцима у политичким партијама може се закључити да такав договор практично не постоји те да су лидери политичких партија, усвајајући закључке, само констатовали да високи представник није изабран у складу са процедурама, а што се тиче сарадње и разговора с њим, ништа није одлучено.

“ДНС није малољетан да други одлучују у наше име и да нас за руку воде на састанке без нашег знања и пристанка”, рекао је Ненад Нешић, лидер ДНС-а коментаришући Додикову изјаву да се представници РС могу састати са Шмитом на Јахорини.

Најаву о могућем састанку представника Републике Српске са Шмитом одбацили су и у ПДП-у, гдје су истакли да не желе да улазе у разлоге и потребу Додика за таквом изјавом, али да нису изненађени што он планира тај састанак.

“Било је реално очекивати да ће он то први учинити”, рекли су у ПДП-у.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img