Sastanak lidera vladajuće koalicije na Mrakovici

Šest političkih stranaka koje čine vlast u Republici Srpskoj postigle su danas sporazum o zajedničkom djelovanju do 2022. godine.

Sporazum sadrži principe  na kojima se formira savjet koalicije i način na koji on radi. Obaveza je sastajanje jednom u tri mjeseca, a biće formirana i komisija tehničkog karakter koju će činiti generalni sekretari ili izvršni pripadnici partije.

Utvrđen je procenat učešća u vlasti svake od članica na raznim nivoima vlasti, gdje je jedini kriterijum bio broj poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

I to na način da SNSD ima 53,57 odsto, DNS 14,29 odsto, SP 12,50 odsto, Demos i Ujedinjena Srpska po 7,14 odsto i NDP 5,36 odsto, a svi skupa čine više od dvije trećine u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

“Dogovorili smo se da do 15. maja u skladu sa ovim procentima napravimo prvi aneks vezano za ovaj sporazum koji će tačno utvrditi šta kojoj partiji pripada”, rekao je  Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. 

Sastanku su prisustvovali pored lidera SNSD-a Milorad Dodik i lider DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić, te i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. 

Prisutni su i visoki funkcioneri ovih stranaka Dragutin Rodić, Željka Cvijanović, Luka Petrović, Slobodan Protić, Spomenka Stevanović, Vojislav Gligić i Kostadin Vasić.
 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime