Sarajevo se guši u smogu, ne preporučuje se boravak na otvorenom

Glavni grad Bosne i Hercegovine juče je, prema zvaničnim mjerenjima instrumenata koji se nalaze u ambasadama SAD-a širom svijeta, proglašen za najzagađeniji grad u svijetu. 

Zalaskom sunca smog je postao vidljiv i osjetan svim stanovnicima Sarajeva.

- Reklama -

Fotoreporteti portala Klix.ba prošetali su ulicama Sarajeva i zabilježili prazne ulice i tek poneke pješake koji su se užurbano kretali ka željenoj destinaciji ili čekali prevozno sredstvo na stajalištima.

Na samo nekoliko minuta od centra grada, na Trebeviću vlada potpuno drugačija slika i čist zrak s pogledom na kotlinu ispunjenu smogom.

Kako se bliži zima, tako se povećava mogućnost stvaranja smoga. Stanovništvu se savjetuje da u ovakvim uslovima izbjegavaju boravak na otvorenom, a preporučuje se i nošenje zaštitnih maski.

Tokom zime je uobičajen razvoj magle, ali kada dim reaguje s kondenzovanim kapljicama vode, dolazi do stvaranja smoga. Dim koji se uzdiže nakon spaljivanja usjeva, iz dimnjaka fabrika i izduvnih sistema automobila oslobađa opasne spojeve kao što je sumpor dioksid čime nastaje smog.

U večernjim satima je u Sarajevu izmjereno 315 AQI. Indeks kvalitete zraka je u subotu naveče bio “veoma nezdrav”, kada je prelazio nešto više od 300. Slično je bilo i danas u poslijepodnevnim satima.

 

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime